Vi vidmakthåller våra liv med hjälp av de berättelser vi omger det med, säger den norske psykologen Geir Lundby. Då vi drabbas av en kris hantera vi den genom att omformulera vår livsberättelse för att på så sätt anpassa oss till nya villkor. Det har en avgörande betydelse hur vi ser på och berättar om oss själva.
Avgick 2005I sin självbiografi ger Ebba Lindsö inte bara en bakgrund och beskrivning till vad som hände de stormiga åren på Svenskt näringsliv vilka ledde fram till hennes avgång år 2005.
Hon berättar också in sig i en tillvaro och samhörighet som står för det enkla, andliga, familjära, etiska och mänskligt solidariska. Ebba Lindsö vinklar sitt liv och sin personlighet till en antites mot det som Svenskt näringsliv stått och står för.
Väl genomförtPå så sätt inser läsaren tidigt att uppdraget som vd är en omöjlighet, även utan historiens facit på hand. Om berättelsen gör rättvisa åt alla parter och händelser kan jag inte uttala mig om. Men det är ett väl genomfört berättande som ger Ebba Lindsö initiativet åter.
Genom att växla mellan kursiv och vanlig text berättar hon från två håll. Dels vägen från barndom fram till uppdraget som vd och dels bakåt i tiden med hela dramat sett ur AMF-skandalen, där Wanja Lundby-Wedin blir en spegelbild av den egna utsattheten.
Skapar avståndMed sin berättelse har Ebba Lindsö skapat ett maximalt avstånd mellan sig och den manliga maktens högborg vars mantel hon paradoxalt nog en gång axlade. Det bäddar säkert för många förenklingar. Samtidigt som den stämmer till djup eftertanke.
Ebba Lindös fråga vad som hade hänt om Christer Elmhagen hetat Christina kan inte avfärdas hur som helst.