Hon var i London år 2000 och utgjorde huvudattraktion vid invigningen av Tate Modern, "Maman". Sedan slutet av 2006 står hon på nordostskånska konstetablissemanget Wanås.
"Maman" är en drygt nio meter hög spindel av den amerikanska konstnären Louise Bourgeois, född år 1911. Verket i brons, stål och marmor är framställt år 1999.
Att ställa ut "Maman" i Sverige låter som en tanke i dessa dagar. Man kan nämligen säga att "Maman" utgör en förträfflig symbol för den nya regeringens eftersträvade övergång från bidragslinje till arbetslinje. Spindlar, som är mycket arbetsamma, har som bekant till huvudsaklig uppgift att sy. Med åtta ben har de dessutom utmärkt simultanförmåga; en egenskap som normalt brukar tillskrivas kvinnor.
En annan attraktiv egenskap är ett slags relativ farlighet. "Maman" ger definitivt inte intryck av att vara helt ofarlig. Som varnande jämförelse kan nämnas honspindeln som i "Sagan om Ringen" har till uppgift att vakta en av ingångarna till Mordor.
Jag har sett "Maman" både på Tate Modern och på Wanås. Spindeln har en form av karismatisk utstrålning, en egenskap som normalt endast brukar tillskrivas människor. Till och med barn sägs älska "Maman". Verket står ett par hundra meter söder om slottsparken ute i ett skogsområde ett tiotal meter från en allmän väg och kan därför beskådas dygnet runt.
Tidigare har "Maman" aldrig varit utställd i Sverige. Det är värt mödan att åka till Wanås för att skåda "Maman".
Christer Grönevall