Fotoutställningen "En dag i Sverige"
Länsmuseet Linköping
Pågår till 12 februari
Den 3 juni 2003 tog 3 000 fotografer bilder för dokumentera en vanlig vardag i Sverige. Initiativet kom från bokförlaget Max Ström. Vid en jurybedömning valdes 108 bilder ut av 70 fotografer. De kom att publiceras i en bok och ingå i en vandringsutställning som nu visas på länsmuseet.
Resultatet har blivit en färgglad och till största delen optimistisk skildring av vårt lands aktiviteter och kultur. Det som jag trodde var de dominerande syssel-sättningarna hos de flesta svenskar -- arbete, tv-tittande och konsumtion -- skildras tämligen sparsamt. Desto mer förmedlas mångfalden av yrkesutövande och fritidsaktiviteter, och till en viss del också vård och omsorg.
Ett antal foton tilltalar mig särskilt ur ett intresseväckande eller konstnärligt perspektiv. Det är Peter Hoelstruds i ljusskimret verkande spårarbetare och Adam Inges dramatiskt fångade västkustfiskare, det är Jack Mikruts klarinett-spelare i källaren och Torbjörn Anderssons unika skildring av en hemlös framför lyxbutikerna i Malmö .
Hannu Einarsson har fångat varuvagnsbundna Ullaredsshoppare med fin skuggbildning och Pasi Aito står för den mest poetiskt förtätade bilden med pensionärsparet som bjuder till kaffe på säng.
De mest romantiskt, ödsliga motiven förmedlas med Björn Larsson Rasks "Bybo" och Nicke Johanssons "Kisspaus". Det är fantastiska bilder i Norrlandsperspektiv.
Märkligt fint fångad är också fotot med barnet och lemuren. Ljuset, öppningen, möjligheterna genomsyrar på ett fint sätt Bernt-Ola Falcks foto av en vänskapsklippning.
Det finns tre foton i utställningen som jag upplever som svenskt kongeniala om de stod vid sidan om var-andra. Det ena är fotot med baken på en bonde och en kossa.
Det andra är skildringen av ett par som med kaffe lugnt laddar upp inför ett bingospel. Det tredje återger en skrattgympa på Studiefrämjandet. Balanserar vår svenska kultur trots allt ändå inte nånstans i gränstrakten mellan naturalism, spel/ konsumtion och skratterapi?