NY BOK
Bob Dylan klippbok
Redaktör: Robert Santeli
Översättning: Mats Gellerfelt
Prisma
I sin memoarbok överraskade Bob Dylan med ett opretentiöst anslag; han bjöd på några (underhållande) nedslag i sitt artistliv, redovisade utan större krusiduller.
Dylan har, såvitt jag minns det, aldrig lämnat ut sitt privatliv, ej heller har han "förklarat" innehållet i sina sånger. Möjligen har han snackat musikaliska visioner med journalisterna, men hans konst har i stort sett fått stå för sig själv.
Otaliga andra har gjort försök på bredden och tvären att förstå vad som hände de där magiska åren på 60-talet när Dylan gav rockmusiken samvete och använde kraften i den att förändra. Det sökandet handlar förstås inte bara om Dylan, utan lika mycket om att få grepp om tidsandan och vad som hände inuti oss själva, vi som var med då.
Dylan var länge kallsinnig till den sortens arkeologi, men de senaste åren har hans motstånd börjat luckras upp. Han har släppt en mängd gamla liveinspelningar i "The bootleg series", han har ställt upp i Martin Scorseses tv-dokumentär "No direction home" och han har öppnat delar av sitt privata arkiv. Tja, Dylan har alltid revolterat mot sitt förflutna så att han skulle bryta mot sin egen devis "Dont look back" var på sätt och vis väntat.
"Bob Dylan klippbok 1956-1966"är en läckert designad presentartikel. Den berättar om uppväxten i Hibbing, Minnesota, och tillvaron som ung folksångare i Greenwich Village i New York. Vi läser om genombrottet med "Blowing in the wind" och om hur han sågs som en portalfigur för medborgarrättsrörelsen med sånger som "A hard rains a- gonna fall". Sen blir protestkostymen för trång och ett par år senare omdefinierar han själva begreppet rockmusik med låtar som "Like a rolling stone".
Det här berättas initierat och sakligt, men utan att fördjupa historien om Dylan eller säga något nytt.
Det som gör boken unik är själva klippinnehållet: gamla skolkort, bilder av familjen, en fasttejpad annons från pappans möbelaffär. Det slösas med unika fotobilder och urklipp från 60-talets musikpress. I särskilda fickor ligger faksimil av sångtexter nedtecknade av Dylan själv med blyertspenna, vilka är hisnande läsning med strykningar och allt. Alla biljetter, programblad, annonser -- och framsidor på pocketböcker som påverkat Dylan ger tidsfärg och förkortar avståndet mellan läsare/lyssnare och artist.
Jag erkänner, jag är barnsligt förtjust i alltsammans. Det är nästan larvigt roligt att bläddra i boken. En cd med intervjuer medföljer, jag njuter av att lyssna till den unge och oförvägne folksångaren och rockpoeten från -65 som inte kan sätta ord på vad han håller på med. Ändå är det uppenbart att han begåvats med en inre kompass som leder honom rätt.
Sen jämför man med Scorsese-intervjuerna där 64-årige Dylan på ett strukturerat sätt ser tillbaka på de omständigheter som formade honom.
Vi mognar med åren och Dylan är inget undantag. Det är helt normalt, men det känns ändå sympatiskt att Dylan, som mystifierats och ikoniserats som ingen annan samtida artist i väst nu gör sitt bästa för att avdramatisera allt ståhej runt hans person. Det gör inte hans konst mindre, tvärtom.
Aktuell dylan
º"Bob Dylan klippbok" ges ut i dag och har ett cirkapris på 250 kr.
º Bob Dylans "Memoarer" har nyss kommit ut som talbok. Inläsare är Örjan Ramberg.
º Martin Scoreses dokumentär "No direction home" visas i Kunskapskanalen 10 och 17 oktober. I SVT2 visas den 23 och 30 oktober.
ºSoundtracket till Scorsesedokumentären gavs ut på skiva den 29/8 under namnet "The bootleg series no 7".
º Bob Dylan ger konserter i Stockholm den 17/10, i Karlstad 20/10 och Göteborg den 21/10.