Hwang Sok-Yong: Berättelsen om herr Han. Översättning: Anders Karlsson och Park Ok-Kyoung, Albert Bonniers förlag
Det är också livsvillkoren under en repressiv regim som utgör ett huvudtema i denna korta roman som utspelas under tiden för Koreakriget.
Herr Han är en läkare som drivs av ett kall och en moraliskt rakryggad hållning som omöjliggör all anpassning till maktens nycker. Han hamnar därför gång på gång i situationer som sånär bokstavligt talat tar livet av honom. Bland annat för sin ovilja att prioritera partipampar i sin yrkesutövning ses han som ett misshagligt element och döms till döden. Han undkommer och flyr från nord till syd. Där tas han för kommunistisk spion, torteras och fängslas. Han slutar som ett alkoholiserat vrak, en kuf vars historia ingen känner till. Det är med andra ord en grym historia som berättas. Ett stycke av Koreas blodiga 1900-talshistoria levandegörs genom herr Han.
Hwang Sok-Yongs språk är sakligt, näst intill torrt redogörande, vilket ger en många gånger effektfull kontrast mot det ganska skakande innehållet.
Omslagsflikens tal om herr Han som en av samtidslitteraturens stora och oförglömliga gestalter vill jag kanske inte helt tveklöst skriva under på. Men läsvärd är boken, helt klart.