Ett stycke bryggerihistoria

Foto:

Kultur och Nöje2005-06-17 00:00

För mer än ett halvt sekel sedan var Gunnar Kleist pannknekt på Centralbryggeriet vid Stångån. Nu har han skrivit en bok om bryggeriepoken i Linköping.

Sedan några år tronar ett stort hotell på den gamla bryggeritomten nere vid ån i Linköping. Men under större delen av 1900-talet, fram till nedläggningen 1970, hade AB Nya Centralbryggeriet (CB) sin verksamhet där.

-- Jag tror att nästan alla Linköpingsbor födda före 1970 har en relation till CB. De som inte själva arbetade där kände någon som gjorde det och resten drack deras produkter, säger Gunnar Kleist.

Stångebrolyckorna

Åtskilliga liter pilsner, läsk, svagdricka och mineralvatten tillverkades på bryggeriet genom åren, men platsens dryckeshistoria är äldre än så. Redan på medeltiden låg en kungsladugård på Stångebrolyckorna och 1789 startades ett brännvinsbränneri.

-- Det kändes viktigt att dokumentera CB:s histora medan det ännu finns kvar några som minns, förklarar Gunnar Kleist.

Tillägnad far och farfar

Men han har också rent privata skäl. Både fadern Sven Kleist och farfadern Johan Alfred Kleist arbetade hela sina yrkesverksamma liv på CB och boken "Centralbryggeriet i Linköping" är också tillägnad dem.

Själv arbetade Gunnar Kleist som pannknekt på somrarna under studieåren vid Linköpings högre allmänna läroverk.

-- Jag rengjorde mäskpannor och hjälpte till med lite av varje, minns han.

Men sedan dess har Gunnar Kleist verkat i skolans värld, först som mellanstadielärare på Tornhagsskolan ett tiotal år och därefter på lärarhögskolan som metodiklektor i 25 år fram till pensionen 1995.

-- Jag har alltid varit naturvetare, men nu är det historia som intresserar mig mest.

Många intervjuer

Sedan 1999 har han letat i arkiv, läst gamla tidningar och framför allt intervjuat personer som arbetat på CB. Resultatet är ett stycke kulturhistoria späckad med fakta och personliga berättelser. Här finns personallistor, bilder ur personaltidningen Stånkan, alkoholbestämmelser och intervjuer med en nutida ölburkssamlare och en dåtida springpojke. Och mycket, mycket annat.

-- I sista ring på gymnasiet ville jag göra ett specialarbete om ölets kemi, men det fick jag inte. Nu har jag skrivit bryggerihistoria i stället, säger han, ler stort och delar med sig av sitt favoritcitat: "En bygd utan ett bryggeri är en bygd utan kultur."

‚ några axplock ur boken

Gunnar Kleists bok heter "Centralbryggeriet i Linköping -- En epok i stadens kulturhistoria"

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!