Extra val är inget omval

Kultur och Nöje2014-12-22 06:00

Ett språkligt val inför det sannolikt stundande valet i mars är vad det ska kallas. Extra val, extraval och nyval verkar användas ganska slumpmässigt i rapporteringen. Är då någon form mer lämplig eller rentav den enda korrekta?

Formellt sett, nämligen enligt regeringsformen, heter det extra val. Definitionen anger vissa villkor för att ett extra val ska kunna utlysas. Grundläggande är att det ligger mellan två ordinarie val och inte påverkar datumet för nästa ordinarie val.

Viss uppmärksamhet väckte det därför när TT nyligen beslöt att godkänna extraval i sina texter – som ju är många tidningars texter.

Men om man nu inte har särskilda skäl att vara strikt formell finns inget att anmärka på ett ihopskrivet extraval. Allmänspråket och mediespråket behöver inte följa ett fackspråkligt exempel alla gånger. Att vara uppmärksam på sammanhanget är däremot alltid klokt.

Går man från skrift till tal så ter sig extraval som det naturliga sättet att uttala ordet. Det hela är en formsak; någon skillnad i betydelse finns inte. Man kan nog tänka sig att extraval blir allt vanligare i takt med att det oftare används i vardagliga sammanhang framöver.

Nyval fungerar också i de flesta sammanhang, som en beskrivande term.

Däremot är det inte frågan om ett omval, vilket innebär att ett val görs om, exempelvis om rösterna har räknats fel eller av något annat formellt skäl.

Med detta tar Språkspalten julledigt, tackar för brev och synpunkter, önskar god jul och återkommer i januari.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!