Facebook, en grabbig historia

Nya Facebookfilmen är fascinerande även för folk i min ålder. Kvinnosynen hos Harvardnördarna som skapade Facebook är katastrofal. Och motivet är revansch, precis som för Henrik Bernhard Palmaer när han grundade Corren.

Kultur och Nöje2010-10-30 11:33
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Fem saker slår mig när jag går på bio och ser "The social network", filmen om facebook och dess grundare Mark Zuckerberg - 26 år och världens yngste miljardär:

1 Så snabbt! Det är verkligen helt galet. Ni kanske kan storyn: Den då 21-årige Zuckerberg går på Harvard, blir dumpad av flickvännen, hämnas genom att skapa en websida där Harvardstudenter kan ranka de kvinnliga studenterna, därur föds "The facebook". Han är udda, talar som en "trappmaskin", vill komma med i den finaste Harvardklubben. 4 februari 2004 lägger han ut The face­book på nätet. I april 2009 hade facebook (nu utan "The") 200 miljoner användare, i juli i år 500 miljoner. En halv miljard!

2 Högre utbildning. Harvard, här snackar vi elituniversitet. Zuckerberg har senare i intervjuer prisat den högklassiga utbildningen (som han dock aldrig fullföljde). Scenen med den stencoole rektorn som sätter två riktiga Harvardsprättar på plats är för övrigt obetalbar.

3 Revansch som kreativ faktor. Zuckerbergs drivkrafter (enligt filmen) är revansch, statusjakt och att imponera på kvinnor. Kommer att tänka på Correns grundare Henrik Bernhard Palmaer som startade Corren som hämndprojekt 1838. Palmaer ville ha jobb som lärare på Katedralskolan, som drevs av kyrkan, men fick nobben. Då startade han en tidning för att kunna skriva satir om biskopen.

4 Underifrån. Facebookär inte skapat av stora företag med gigantisk marknadsföringsbudget och precis som Wikipedia och Youtube är det användarstyrt. Svarar konceptet kanske mot människans naturliga behov av kontakt och tillhörighet? För folk i min ålder kan det kännas artificiellt att umgås på "fejjan". Dessutom är det en enorm tidstjuv och det finns frågetecken kring integriteten. Men jag tror inte att mina barn ser det så.

5 Bara män. Herregud, det är rent äckligt att se. Enligt filmen har tjejer en enda roll: Som sexobjekt. Tag bara scenen där Zuckerberg bestämmer sig för att nu ska de satsa. Han går laget runt på studentrummet och delar ut uppgifter till T-shirt-grabbarna. "Vi då?" säger de två enda tjejerna, skitsnygga förstås, "vad ska vi göra?". "Ingenting" svarar Zuckerberg, "ingenting". Och de finner sig!

? ? ?

Nåt annat? Jo, jag var klart äldst i en så gott som fullspikad Salong 8 på Filmstaden i tisdags. Men alla generationskamrater: Filmen är inte trist. Den är inte obegriplig. Och den gäller inte nåt som man inte behöver bry sig om. Tvärtom kan vi lära oss ett och annat om vår samtid.

ÅSA CHRISTOFFERSSON

Facebook för noviser:

Man ÄR facebook (inte har).

Gilla - viktig knapp att bekräfta varandra med.

Ignora - att inte acceptera någon som vän. Man väljer själv vilka man ska bli vän med/ha kontakt med.

Fejjan = facebook.