Finfin introduktion till 1600-talet

Nils Erik Villstrand: Sveriges historia, 1600-1721. Norstedts

Nils- Erik Villstrand.

Nils- Erik Villstrand.

Foto:

Kultur och Nöje2011-07-15 10:55

För några år sedan inledde Norstedts förlag en omfattande satsning - Sveriges historia skulle skrivas på nytt i åtta band. Något liknande har inte skett i Sverige sedan 1960-talet och huvudredaktören för projektet, professor Dick Harrison, har påpekat att det verkligen är på tiden att historiker tar sitt ansvar och försöker sammanfatta resultatet av den forskning som skett sedan dess.

Nu har turen kommit till 1600-talet. Uppdraget har gått till Nils Erik Villstrand, en finländsk historiker som är verksam vid Åbo universitet, och tanken är att han ska skriva Sverige-Finlands historia utifrån sitt perspektiv där Finland ska få en naturlig plats i framställningen.

Kritik mot glorifiering

Få sekel i Sveriges historia har varit lika omdebatterade som 1600-talet. Onekligen var det en märklig tid som på många sätt stod i brytpunkten mellan det gamla och nya, men samtidigt har många historiker, särskilt under mitten av 1900-talet, varit starkt kritiska till den glorifiering av landet som tidigare historiker ägnat sig åt.

Villstrand berör dessa olika bilder av historien, men faller inte för frestelsen att själv sätta sig som domare över det förflutna. I stället visar han upp bredden av forskningen om 1600-talet. Framför allt har nya perspektiv gett en rad nya infallsvinklar på källmaterialet, och inspiration har hämtats från socialhistoria och kulturhistoria. Det gäller exempelvis både hur kyrkan fungerade som sammanhållande och social arena, något som Annika Sandén som är verksam här i Linköping har visat, och hur statsmakten använde sig av kyrkan för att stärka sitt inflytande över folket.

Förlitar sig på äldre verk

De många krigen lämnas heller inte obeaktade och jag kan tycka att Villstrand lagt lite väl mycket fokus vid dessa - men samtidigt är det omöjligt att förstå det svenska 1600-talssamhället utan de ständiga utskrivningar och skattehöjningar som följde i krigens skugga. Men de väl långa partierna om krigen visar att forskningen inom detta område inte gått lika mycket framåt, och här måste Villstrand ännu förlita sig på äldre verk.

Sist vill jag säga att vi genom Villstrands bok fått en utmärkt introduktion till det svenska 1600-talet och den mest aktuella forskningen. Samtidigt har han lyckats med det allra viktigaste - att förmedla fascinationen inför detta märkliga och motsägelsefulla sekel, där mycket återstår att utforska.

ERIK PETERSSON

Fotnot: Artikelförfattaren doktorerar i historia vid Linköpings universitet och har själv skrivit tre historiska böcker om just 1600-talet, den senaste är "Maktspelerskan" om Drottning Kristina.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!