Myten om Florence Nightingale säger att hon hävdade att sjuksköterskeyrket inte var något yrke utan ett kall, som kvinnor skulle ägna sig åt utan lön.
Den myten avlivar Åsa Moberg med eftertryck i sin mycket läsvärda biografi över Nightingale som levde 1820-1910. Sant är att hon reste till Krimkriget och vårdade skadade soldater och att erfarenheterna därifrån bidrog till att hon startade en sjuksköterskeutbildning i London. Men Florence Nightingale sa bestämt ifrån att de skulle ha bra betalt, och det skulle andra som arbetade också ha.
I mitten av 1800-talet var sjuksköterskeyrket ett lågstatusyrke. Att vårda svårt sjuka, döende fattiga, i den tidens sjukhus var en syssla för alkoholiserade och prostituerade kvinnor. När Florence Nightingale förklarade för sin familj att hon ville bli sjuksköterska blev det därför en chock för den.
Erfarenheterna från Krimkriget lärde henne att hygien och statistik var viktiga ingredienser i vården. Om det var någorlunda rent hos de sjuka hade de större chans att klara sig. Om man förde statistik över vad man gjorde och vilka effekter det hade på patienterna kunde man dra lärdom och veta vilka åtgärder som var effektiva.
Hon ansåg sig ha Guds uppdrag och med statistik skulle hon inte bara förbättra hälsoläget i landet utan också visa Guds vilja för människorna.
Åsa Moberg presenterar ett spännande människoöde. Hon diskuterar Nightingale ur ett feministiskt perspektiv. Lägger skulden för myten om Florence Nightingale på patriarkatet som förfalskat hennes historia för att hålla kvinnolönerna nere i vården.
Det är nog att dra väl stora växlar av det material som Moberg lägger fram. Hennes bok behöver inte de där feministiskt korrekta slutsatserna för att bli intressant.
Visserligen var det så att Nightingale bröt mot den traditionella kvinnorollen, att vara maken underdånig. Det var en förutsättning för hennes framgångsrika arbete. En annan var att Nightingale inte behövde bekymra sig för sitt eget vardagsliv. Det fanns tjänstefolk. Hennes insatser hade aldrig blivit gjorda om hon inte haft den bakgrund hon hade. Den aspekten väger lättare hos Moberg.