Så krasst kan den svenska barnlitteraturen av i dag beskrivas. Svenska barnboksinstitutet (SBI), där nästan alla barn- och ungdomsböcker som givits ut i Sverige sedan 1591 finns samlade, tar varje år tempen på fjolårets utgivning i en så kallad Bokprovning. 2004 gavs det ut drygt 1 400 titlar som alla katalogiseras och systematiseras och på bokmässan berättade barnlitteraturforskaren Janina Orlov och chefen för SBI, Cecilia Östlund, om både nya trender och historiska paralleller.
-- En tydlig trend under de senaste åren är att fokus i många barnböcker flyttats från barnen till deras föräldrar. Stressade mammor och pappor som inte förmår sätta gränser är återkommande karaktärer, förklarade Cecilia Östlund.
Men variationsrikedomen är stor, påpekade hon. Det finns även drastiska historier inte helt olika de som Heinrich Hoffmans berättade i "Pelle Snusk" i mitten av 1800-talet. Där får pojken som sög på tummen fingrarna avklippta. I nya bilderboken "Kan man ..." testar huvudpersonen vad som händer om man matar en haj och resultatet blir ungefär det samma.
Men om man i bilderböckerna tar ut leker och tar ut svängarna är förhållandet det motsatta när det gäller böcker för de äldre barnen, menade representanterna för SBI.
-- Ungdomsböckerna är ofta ungefär lika upplyftande som att läsa en kvällstidning, tyckte Janina Orlov och efterlyste fler roliga ungdomsböcker.