Krig -- 40 kvinnor tolkar
Sarajevo belägrat
Arbetets museum, Norrköping
Tro inte att det finns något dokumentärt foto. Foton, särskiltsvartvita, ser ju så sanna ut och betraktas ofta så. Men liksom allaandra bilder är de högst subjektiva och färgade av vad fotografentycker och vill visa.
Arbetets museum säger programmatiskt bland annat " . . . dokumentärabilden och då särskilt det dokumentära fotografiet intar en centralroll i museets utställningsverksamhet".
Men de fotografier som visas på Arbetets museum är lika subjektivaoch personliga som alla andra bilder. Och begreppet dokumentärtfotografi finns inte att slå upp i vare sig Nationalencyklopedin ellerAkademiens ordlista. Det sprider en gammal fördom om att verklighetenskildras på ett särskilt sant sätt genom "det dokumentära fotot".
Därmed på intet sätt sagt att de inte handlar om bra, slagkraftigabilder, partsinlagor och debattinlägg. Tvärtom. Det är just genom attvara personliga och selektiva, partiska och demagogiska som bildernasäger något om de många verkligheter som tillsammans kanske blirverkligheten.
På Arbetets museum visas just nu tre utställningar som på skilda sätt belyser fotots förhållningssätt till verkligheten.
Elisabeth Ohlson Wallins bildsvit "South Africa Via Dolorosa" är engestaltning och dramatisering av aidskatastrofens offer i Sydafrika.Hon följer dramaturgin i Via Dolorosa, händelserna på Jesus väg tillkorsfästelsen. De aidssjuka är utsatta för samma plågor som Jesus.Bilderna är stora och välregisserade iscensättningar. Varje detaljgestaltas utifrån hennes syfte att kritisera kyrkan för synen på sexoch kondomer, och därigenom sveket mot de här människorna.
Hon vill skapa opinion. Vi ser medmänniskorna och de ser oss iögonen. Hon skapar drabbande bilder som styr tankarna och för inpolitik, religion och medmänsklighet.
"Krig --40 kvinnor tolkar" innehåller bilder som fritt associerarkring krig och strid. Det är svårt att se det särskilt kvinnligaperspektiv som utställningstiteln annonserar. Men här finns mångastarka bilder.
Två porträtt biter sig kvar. Åsa Westerlunds av den 107-årige HenryAllingham som var mekaniker vid västfronten i första världskriget. Ettnaket ansikte med märken av allt det livet och lidandet ger.
Och Beatrice Lundborgs bild av krigsveteranen Anna LavrentjevnaKutina som under andra världskriget arbetade som stödperson åt kvinnoroch barn som blev utsatta för det mest brutala fiendevåld.
Hon bär sina medaljer och är stolt över diplomet hon fick ur Stalinshand. En från väst, en från öst. Han ser sympatisk ut, henne ser vi påmed avstånd. Beror det på personerna eller fotograferna? Dokumentärtfoto är ett livsfarligt begrepp, särskilt när bilderna är så bra somdessa.
I utställningen Sarajevo belägrat blandas ett myller av bilder ochföremål ur krigets vardag. Man får bilden av rädsla, mörker, smuts. Detär en fantastisk utställning som visar hur kriget påverkade alla livetsoch vardagens områden för de belägrade Sarajevoborna.