Eldsjäl
6 (10)
Fredrik Östergren är kantor i Skäggetorps kyrka i Linköping sedantre år tillbaka. Han jobbar hårt med kyrkomusiken, med att bevaratraditionerna. Samtidigt finns en kraft i honom som bara vill vridatill musiken ytterligare några varv.
-- Ja, det har hänt att jag har kommit in i kyrkan och spelat enboogie-woogie, på orgeln. Bara för att det går och för att det svängerbra.
Det ska svänga. Och det ska svänga som Fredrik vill. Det var så denirländska folkmusiken följde med över kyrktröskeln, och in iförsamlingens hjärtan för två år sedan.
-- Jag tog texterna och gjorde dem i ett irländskt stuk medfolkmusiktoner som i jig, reel och polka, säger han och ser litefinurlig ut.
Vad var det för texter?
-- "Helig, helig, helig" rakt igenom. Nej, vars. Men det var olikabibelcitat. Svensk och irländsk folkmusik har förresten mycketgemensamt i det melodiösa och rytmiska.
Och reaktionerna i kyrkbänkarna?
-- Jo då, församlingen gungade allt med lite grann. Man kan seuppskattningen på så sätt, att åhörarna rör sig lite till musiken ochkanske nynnar eller klappar i takt.
Innerst inne vet Fredrik Östergren att det blev lite av en succé,något som församlingen fortfarande talar om. Han har också ett heltnytt projekt på gång. Vi kan återkomma till det om en liten stund.
Fredrik Östergren är 37 år. Han är uppvuxen i innerstan i Linköping.Redan som sexåring började han att spela piano. Då var han för litenför musikskolan så det fick bli lektioner för moderns pianolärare.Snart kände han sig stramt hållen i den klassiska pianomusiken.
-- Jag är otroligt förtjust i klassiskt, men jag gillar inte attfastna i någonting. Så jag ville förstås gå vidare. Jag fick fortsättamed mandolin -- som är nästan gitarr. Och till slut blev det gitarr.
Hans första musikhjältar var bland andra Elvis, Jerry Lee Lewis ochChuck Berry. Och de hänger kvar fortfarande. Sedan tidigt 1990-tal harhan varit "Big Fred", en sidekick till Linköpings blues-kille AndersLandelius, eller "Slidin Slim", som är aktuell med sitt senasteskivsläpp.
-- För mig var Elvis, Jerry Lee och Chuck en stor musikalisk bild.Jag och Anders har spelat mycket genom åren, på bluesfestivaler, pubaroch fester.
Efter kantorsutbildningen och nästan ett decennium som kantor iVikingstad kom han till Skäggetorps församling. Han började arbeta medde tre körerna, barnkören, kyrkokören och Tonfallet. Den senare hade dåett 20-tal deltagare.
-- I dag är vi ett 40-tal, med sångare från flera ställenruntomkring, Vreta, Linghem, Mantorp. Skäggetorp ligger bra till. Dekan handla i Skäggetorps Centrum på vägen till övningarna med kören.
-- I våras hade jag till och med en liten kö av aspiranter.
Vad beror det intresset på?
-- Vi är ett glatt gäng. Vi har roligt när vi sjunger. Dessutomblandar vi många olika musikstilar, även om mycket går åt gospeln.Därför blir det aldrig tråkigt, säger han.
Fredrik Östergren jobbar metodiskt med stämmorna, och skickar dem påcd eller per e-post till kören. Det funkar bättre än noter. Han spelarockså ofta in sina egna uppslag digitalt, på den där mp3-spelaren ibilen.
Och det angränsar lite till hans nästa stora projekt med alternativ kyrkomusik, "Glory Savrosa" den 14 maj.
-- Det ska bli en blandning, med södern-blues, mexikanskt ochkubanskt tillsammans. Tonfallet-kören ska vara stommen, och så ska viha ett sjumannaband också. Med blås, trummor, bas, gitarr, klaviatur,percussion ...
Till detta tänker han bjuda in alla som vill vara med och sjunga stämmor i bänkarna.
-- Jag lägger ut stämmorna på min hemsida och uppmanar folk attkomma till speciella övningstillfällen. Men det finns inga datumspikade ännu.
Hur gör du för att få igenom dina förslag till de här projekten?
-- Inom kyrkan, menar du? Det har inte varit så svårt som man kantänka sig. Jag tror att man inom organisationen vet att det blir någotbra. Det har snarare blivit så att folk frågar om vad jag ska hitta pånästa gång, säger Fredrik Östergren.
Och nu vet vi alltså det.
Nästa avsnitt: Hennes livsuppgift är att skapa läslust.