Funkis - mer än bara form

Funkisen blev folkhemmets arkitekturstil anser Ingrid Sommar. Gunnar Lindqvist har läst hennes nya bok om nio viktiga svenska arkitekter.

Foto: Fotograf saknas!

Kultur och Nöje2007-01-03 00:00

Ingrid Sommar: Funkis - stilen som byggde Sverige

Forum

Under 1930-talet blev funkisen en del av det djärva, svenska folkhemsbygget. Arkitekturstilen var ett nytänkande som leddes av ett antal unga radikala arkitekter. Med funkisen fördes modernismen in i det svenska samhället.

Designskribenten Ingrid Sommar presenterar i boken "Funkis - stilen som byggde Sverige" nio arkitekter, vars byggnader formade stora delar av våra städer från 1920-talet och framåt.

Pappa Betong

Ingrid Sommar skriver spänstigt och lättsamt och kryddar sina essäer med personliga synpunkter och oväntade slutsatser.

Det är ett nöje att läsa om storheter som Gunnar Asplund, Uno Åhrén, som hon kallar pappa Betong, Sven Markelius och Paul Hedqvist.

Men ännu mer intressant blir det när hon lyfter fram mer okända pionjärer i den modernistiska arkitekturen. Ingrid Wallberg till exempel, som i slutet av 1920-talet arbetade hos Le Corbusier och som senare hade ett arkitektkontor i Göteborg tillsammans med den berömde schweiziske arkitekten Alfred Rooth.

De ritade hus i Göteborg som kom att bli utgångspunkten för en våldsam strid kring modernismens arkitektur i Sverige.

Symbol för det nya

Ingrid Sommar menar att funkisen blev folkhemmets arkitektur. När statsministern Per Albin Hansson bosatte sig i ett modernistiskt radhus, ritat av Paul Hedqvist, var det ett tecken på den förnyelse som socialdemokratin ville se på bostadsområdet.

Funkisen kom att bli en symbol för ett nytt samhälle. Slummen skulle byggas bort och människorna som flyttade in till städerna skulle erbjudas ljusa, rationella lägenheter.

Praktfullt exempel

Denna politiska programförklaring gav den modernistiska arkitekturen ett starkt fotfäste i Sverige. Pionjärerna Paul Hedqvist och Uno Åhrén kom att få ett avgörande inflytande på byggandet ända fram till miljonprogrammet. Men då hade idéerna stelnat och byråkratin lagt sig som en diffus dimma över de ursprungliga idealen.

Museiarkitekter förbigås

I Östergötland utgör länsmuseet ett praktfullt exempel på funkisen, men arkitekterna Helge Zimdahl och Nils Ahrbom nämns endast i förbigående i boken.

Däremot ägnas Sven Mark­elius ett kapitel. Denne ritade Folkets hus i Linköping som dock byggdes sönder på 1980-talet. Länsstyrelsen hade underlåtit att byggnadsminnesförklara huset trots en stark opinion, delvis ledd av Corren.

Gunnar Lindqvist

BILDer: Åke E:son Lindman

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!