Som Anders Behring Breiviks försvarsadvokat har Geir Lippestad en unik inblick i den rättsprocess som avslutades den 24 augusti 2012, drygt ett år efter attentaten i Oslo och på Utøya. Närheten till skeendet gör hans bok till en värdefull källa. Men hans yrkesmässiga relation till Breivik innebär också begränsningar i vad han kan ge offentlighet.
Hans ärende blir därför i första hand att resonera kring de överväganden som uppdraget krävde av honom och de principer som vägledde honom och hans kollegor.
Svårt sjuk dotterStälld inför ett så fasansfullt brott tvingades Lippestad gå till botten med sina tankar kring rättsstaten, demokrati och människovärde. Han pläderar för vikten av att värna dessa principer, också när de utsätts för stora prövningar. Sorgen och avskyn efter dåden drabbade i viss mån även Lippestad. Så det är lätt att förstå hans vilja att redogöra för sina drivkrafter. Samtidigt tenderar han att slå in redan öppna dörrar, så här i efterhand. För det är väl ändå inte så många som på allvar hävdar att rättssystemet ska göra undantag för vissa brott, hur avskyvärda de än är? Det är den tänkta positionen Lippestad argumenterar emot.
Han berättar också som sitt privata liv; i familjen finns åtta barn varav en dotter som är mycket svårt sjuk, ständigt svävande mellan liv och död.
Så att Lippestad har erfarenheter värda att förmedla är helt klart. Men boken är ganska splittrad i sina olika ambitioner. Ibland också något tjatig, tyvärr.
Mest brännandeTrots tystnadspliktens krav tycker jag partierna om Breivik är de mest brännande. Det är fortfarande ofattbart och ohyggligt att ta del av hans extrema kalkylerande och känslokyla i kombination med det fullständigt brutala i hans dåd.
Lippestad är bekymrad över rasismens och intoleransens framväxt i Europa. Men ändå ganska hoppfull. Ungdomar är mer öppna och fördomsfria i dag, menar han. Och demokratins grundläggande värden är starka nog.
Låt oss hoppas att han har rätt.
Men för Anders Behring Breivik verkar allt gå planenligt, där han sitter i fängelset och skriver brev till sina meningsfränder och beundrare.