Google förändrar våra hjärnor, eller i varje fall vårt sätt att tänka, skrev vi i torsdags. Dan innan kom nyheten att företaget Google hotar att lämna Kina.
Det var på tiden, tycker många debattörer. Jag håller med. Google borde aldrig ha gått med på Kinas krav att censurera regimkritiskt innehåll då sökmotorn etablerades i jättelandet 2006.
Att Google nu fått nog av censur och hotar att dra sig ur från Kina känns som ett steg åt rätt håll. Och helt i linje med företagets motto "Don´t do evil".
Så vitt jag kan läsa mig till så hyllas företagets vd Eric Schmidt som en företrädare för "den goda ekonomin". En insändarskribent på Newsmill lanserar också teorin att Sergey Brin, född 1973 i Moskva och en av studenterna som grundade Google, måste ligga bakom ställningstagandet i Kina. Detta eftersom han själv kommer från en totalitär stat med censur.
Man kan ju inte annat än gilla slagordet "Don`t do evil". Godhet som ideal i affärsvärlden, yeah!
Samtidigt gör alltdetta med Google mig fundersam.
Säg att en annan företagsledning tar vid, säg att de inte alls tänker "Don`t do evil", utan det gamla vanliga "Make money". Vad händer då?
Google förändrar våra hjärnor, Google förändrar Kina. Det är sanslöst stor makt hos ett företag.
Man är ju van att tänka i demokratiska termer. I en demokratisk en stat röstar vi fram riksdag och i förlängningen regering. Det finns domstolar, justitiekansler, justitieombudsman, konstitutionsutskott, riksrevision, olika kontrollposter som håller ögonen på makthavarna.
Men vem håller koll på Google?
*
Kommunalrådet Muharrem Demirok (C) i Linköping går ut hårt på sin blogg i vår. Hyllar Googles nya Kinapolitik och passar i samma andetag på att ta bladet från munnen om Linköpings kommuns gullande med sin kinesiska vänort:
"Hur långt kan t ex en kommun gå i sina försök att främja det lokala företagandets möjligheter? Har kommuner inga som helst skyldigheter att leva upp till när det gäller värnandet av demokratins grundläggande principer? Jag talar givetvis om de okritiska relationer som Linköpings kommun har med sin kinesiska vänort, Guangzhou."
Inget mindre än en politisk bomb i stadshuset i Linköping där Kinakontakterna länge varit heliga. Bra, tycker jag.
*
Egentligen sökte jag Demoriks åsikt om partikamraten Gerda Anttis flyktingdebatt. Så här svarade han på en fråga från mig:
"Som du kanske har gissat så håller jag inte med i mycket av det som Gerda säger. Som centerpartist kan jag också säga att Gerdas åsikter är så långt från partiets ståndpunkter som det bara går. Hon uttalar sig inte som centerpartist i detta fall. Men samtidigt är det oerhört viktigt att hon inte känner att hon inte får säga det. Här tycker jag att Corren gör helt rätt som lyfter fram hennes debattartikel."
Här är adressen till Demiroks blogg: http://www.muharremdemirok.blogspot.com/