Guidad tur till östgötsk medeltid

Rikard Hedvall och Karin Lindestad:Det medeltida ÖstergötlandHistoriska Media

Kultur och Nöje2007-05-10 00:00

Historieintresserad och sugen på lite andra utflyktsmål än badstränder och shoppingcentra i sommar? Missa då inte att ta med den här historiska fälthandboken, där två arkeologer visar vägen till en lång rad platser med medeltida rötter i Östergötland.

Boken är indelar i huvudsakligen tre avsnitt: Byar och borgar, Städer, samt Kyrkor och kloster. I korta texter, informativt, lättläst och överskådligt, skildras kända platser som Linköping och Ulfåsa jämsides med mera okända som till exempel den gamla kvarnorten Öjebro mellan Mantorp och Skänninge.

Många lästips

Man ger också många tips om lämplig litteratur för den som vill veta mera om de olika platserna, liksom ett flertal sammanfattande faktarutor om företeelser som tas upp i texten: "Den medeltida borgen", "Dendrokronologi".

Vårt vetande om medeltidsmänniskan och hennes värld är långt ifrån heltäckande. Landskapet har ständigt omformats. De spår som tydligast blivit kvar är ofta de av maktens boningar - kyrkor, borgar, storgårdar. Av vanligt folks små trähus, åkrar och ängar finns inte mycket bevarat.

Vandring i Sörping

Så mycket mer fascinerande då att följa med Hedvall och Lindeblad på en vandring genom det medeltida Söderköpings kvarter, där husen låg på långsmala tomter med gavlarna mot gatan.

Eller på en tur i Vadstena klosterträdgård, eller till Klåstads kyrka för att se de fotavtryck av ett barn och en hund som en gång för 800 år sedan trampade där i det ännu inte torra kalkbruket på golvet.

Sådana detaljer väcker vår nyfikenhet, blottar det allmänmänskliga, slår broar genom tiden, från dem till oss.

Anna Rudberg-W

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!