Guldgruva för släktforskare

Bo Lindwall och Henrik Mosén: Östgötska bonderiksdagsmän. Bondeståndets ledamöter från Östergötland 1600-1866

Foto:

Kultur och Nöje2008-04-15 00:00

År 2002 kom "Familjer och gårdar i Ulrika", ett mastodontverk på 1 174 sidor där släktforskaren Bo Lindwall gjort en kartläggning av drygt ett par tusen familjer som bott och verkat i socknen från 1600-talet till i dag.

I år är det dags igen. Tillsammans med släktforskaren Henrik Mosén har Bo Lindwall skrivit boken "Östgötska bonderiksdagsmän", ett i antal sidor inte lika omfattande arbete - "bara" drygt 400 - men väl så kvalificerat. Här har de kartlagt bondeståndets ledamöter från Östergötland från 1600-talet fram till dess ståndsriksdagen upplöstes 1866.

Det var inte "vem som helst" som valdes till riksdagsman, i varje fall inte i Östergötland, konstaterar författarna. Det var dock inte pengar och förmögenhet som avgjorde även om en del riksdagsmän hade det gott ställt. Den som fick uppdraget hade skaffat sig väljarnas förtroende på annat vis och innehade ofta andra uppdrag i socknen.

Överraskande vanligt är att många visat sig vara mer eller mindre släkt med varandra. Inte så att riksdagsplatsen har "ärvs" från far till son, utan betydligt mer sofistikerat och svårfångat. Barn till bonderiksdagsmän gifter sig inte så sällan med barn eller släktingar till andra bonderiksdagsmän och författarna tycker sig ha funnit ett antal "klaner" inom den östgötska allmogen ur vilka riksdagsmännen valdes.

Huvuddelen av boken utgörs av närmare 600 biografier över bonderiksdagsmän och deras familjer vilket innebär att omkring 10 000 personer omnämnts i något sammanhang. För den som har östgötska rötter är det alltså ganska stor chans att finna någon anknytning.

Kanske känns det hela något "katalogartat" med alla dessa namn och årtal men för släktforskare och lokalhistoriker är det en verklig guldgruva.

Om jag skall komma med någon kritik så är det svårigheten att få tag i boken. Den lär finnas på författarnas hemsida, men varken i Libris eller i bokhandeln har jag lyckats få napp via ISBN-numret. Det hade inte varit helt fel med en anvisning i boken - mejladress eller dylikt - till ledning för den som till äventyrs får den i sin hand på biblioteket, till exempel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!