Gunilla Lundgren & Ramiz Ramadani: Ramiz resa

Kultur och Nöje2013-12-04 08:54

BOK

Gunilla Lundgren & Ramiz Ramadani

Ramiz resa

Bokförlaget Tranan

”Vem har stulit klasskassan? Frökens fråga gör att det blir knäpptyst i klassrummet. Mina kamrater och jag har nyss kommit in från rasten och satt oss i bänkarna. Fröken tittar behärskat på oss.”

Så inleds första kapitlet i nyutgivna boken ”Ramiz resa”.

Berättaren Ramiz och hans kompis Mehmed blir anklagade för stölden. Ett hårt slag, det brister för bägge två. De tänker aldrig mer sätta sin fot i klassrummet. 12-årige Ramiz börjar skolka på dagtid och låtsaspluggar på kvällarna framför ögonen på pappan.

– Varför skyller dom på oss? frågar Ramiz.

– Det är för att du är zigenare och jag är turk, svarar Mehmet.

Så här arbetar författarparet Gunilla Lundgren och Ramiz Ramadani. Med korta, tydliga tablåer. Med ett finslipat språk och hela tiden också med ett ”less is more” för ögonen. Dramat får styra, men författarparet låter språket bjuda motstånd. Vilket, i alla fall för min del, bara ökar spänningen.

Drabbas av stumhet

Lundgren/Ramadani väjer inte för de riktigt svåra partierna i tillvaron. Storasyster Aneta blir förlamad på grund av posttraumatisk stress, Ramiz själv drabbas en tid av stumhet.

Läsaren får 140 välmatade sidor om skumma flyktvägar med ännu skummare smugglare. Men också om goda människor i skilda länder som hjälper och skyddar familjen.

Inflätade är också beskrivningar av romsk kultur och romska sedvänjor. Ramiz porträtterar sin bullrige och känslosamme fader Bayram med stor ömhet. Det är gott att läsa och blir en slags motvikt till skildringen av den vanmakt och skräck som följer med situationerna.

Samtidigt är fembarns-familjen Ramadanis för-måga att snabbt anpassa sig till nya förhållanden imponerande på sitt sätt.

Högläsning

Ramiz, eller Mersion Pejda som han egentligen heter, arbetar i dag i Skäggetorp som brobyggare (länk) mellan romska elever och deras föräldrar.

Han hoppas nu på att få komma ut i skolorna och berätta om sitt liv och sin bok. Jag föreställer mig också att boken passar fint som högläsning. Gissningsvis för elever i sexan, sjuan och åttan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!