Gunnar Lindstedt: Samlarna – och konstens miljonaffärer

Gunnar Lindstedt är verksam som reporter på Veckans Affärer, 1998 mottog han Stora Journalistpriset för sina artiklar om Trustorhärvan.

Gunnar Lindstedt är verksam som reporter på Veckans Affärer, 1998 mottog han Stora Journalistpriset för sina artiklar om Trustorhärvan.

Foto:

Kultur och Nöje2014-04-28 10:39

BOK

Gunnar Lindstedt

Samlarna – och konstens miljonaffärer

Forum

Har du funderingar på att investera dina surt förvärvade pengar i konst? I så fall kan det vara en god idé att läsa journalisten Gunnar Lindstedts lika välskrivna som intresseväckande bok om de märkliga ekonomiska lagar som tycks styra konstvärlden.

Författarens slutsats, som han bygger på ett stort antal intervjuer med samlare, gallerister och andra konstkännare, är att det är ytterst tveksamt om modern konst verkligen är en lönsam investering. Inte ens för de mest insatta är det lätt att lista ut vilka konstnärer som kommer att slå igenom och bli eftertraktade. Till saken hör också att transparensen på den oreglerade konstmarknaden är låg och att priserna sätts av andra faktorer än de rent rationella.

I händerna på en mindre skicklig journalist än Gunnar Lindstedt kunde ämnet ha resulterat i en tråkig bok, fylld av siffror och svårbegripliga ekonomiska termer. Men Lindstedt, som författat flera reportageböcker och kanske är mest känd för att ha avslöjat Trustorhärvan, är en sällsynt skicklig berättare. Som läsare får man följa med till annars slutna miljöer i New York, Paris och Stockholm där den lilla klick av extremt rika som handlar med modern konst gör upp sina affärer.

I sina bästa stunder är Lindstedt en suverän humorist med sinne för de små, men ack så viktiga detaljerna. Skildringen av författarens lunchmöte med en färgstark konsthandlare på en schweizisk lyxrestaurang (tre stjärnor i Michelinguiden) är stor underhållning. Lindstedt, som får stå för notan på 5 200 kronor, får sig en rejäl utskällning och blir kallad ”idiot” av konsthandlaren som samtidigt ”smaskar och smackar med munnen” när de läckra grodlåren avnjuts.

Lindstedt rör sig inte bara som en fluga på väggen i de fina salongerna, hans skildring innehåller också flera givande historiska djupdykningar. Den fantastiska berättelsen om storsamlaren Teto Ahrenbergs uppgång och fall löper som en röd tråd genom boken. Ahrenberg lyckades köpa det berömda collaget ”Apollon” av Matisse och ville öppna ett eget museum, ritat av Le Corbusier, i Stockholm. Planerna gick om intet och ”Apollon” hamnade, efter ett fult intrigspel, på Moderna museet.

”Samlarna” är utan tvekan en av årets bästa reportageböcker. Synd bara att boken inte innehåller en endaste bild på något av de omskrivna konstverken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!