Hallbergs bok om svensk datahistoria imponerar

"IT-gryning" kan läsas av alla som är intresserade av historia skriver recensenten Jan Hederén.

Kultur och Nöje2007-04-16 00:00

Tord Jöran Hallberg:

IT-gryning. Svensk datahistoria från 1840-1960-talet

Studentlitteratur

IT står för informationsteknik, men det kunde lika gärna betyda Internationell Teknik. Utvecklingen av datorernas maskin- och programvara har alltid varit en internationell angelägenhet. Det påståendet omvandlas till en sanning bortom allt tvivel när man läser Tord Jöran Hallbergs faktaspäckade och roliga bok "IT-gryning. Svenska datahistoria från 1840-1960- talet".

Enkelt och spännande

Boken på närmare 400 sidor är ett imponerande verk. Här kan vi följa 1800-talets små, stapplande steg med mekaniska räknemaskiner över 1940-talets projektilbaneräknande monster till 60- och 70-talets "avancerade" datalösningar med sikte på civila marknader. På ett enkelt och spännande sätt får vi insikt om Matematikmaskinnämnden, Facit, DatasSaab, Standard Radio, IBM, Ericsson, Foa och många and-ra företag och organisationer som utforskade datorns möjligheter där i gryningsljuset.

En tillbakablick på datorernas historia riskerar alltid att fastna i teknikaliteter, årtal och modellbeteckningar och därmed bli ett tabellverk utan nerv. Tord Jöran Hallberg lyckas överlag undvika den fällan. Och bitvis lyckas han även med konststycket att hålla fakta på toppnivå samtidigt som texten flyter på som i en thriller.

En av flera favoriter är historien om hur Axel Wenner-Gren prövar lyckan inom datorbranschen - han framstår som en dotcom-yuppie 50 år före sin tid. Det är härligt att följa Willgoth Odhner när han far till Ryssland och utvecklar en mekanisk räknesnurra som långt senare ska ingå i sagan om Facit i Åtvidaberg.

AXE:s grundare

Eller att hänga med Erik Stemme och hans unga kolleger till USA där de ska ta del av von Neumans idéer om hur en dator byggs i det sena 1940-talet.

Lika spännande är det att möta Bengt-Gunnar Magnusson som lade grunden till Ericssons AXE-system efter att tidigare varit med om att utveckla svenska interkontinella raketer med sikte på ett svenskt atomvapen.

Tord Jöran Hallberg berättar om långt många fler människor och tekniska lösningar i "IT-gryning". Hans vetande imponerar och boken är skriven med den sakkunnighet som bara den som brinner för sitt ämne kan besitta.

Extra krydda

Hela sanningen är det knappast men ingen har tidigare, konstigt nog, gjort en tillnärmelsevis så genomarbetad och omfattande skildring av den här perioden i svensk IT-utveckling. Det faktum att författaren själv var en av dem som på 60-talet jobbade frenetiskt med att ta fram datorer för mer än militärt bruk ger extra krydda åt berättelsen.

"IT-gryning" kan läsas av alla som har ett historiskt intresse - boken kräver inga förkunskaper i datateknik. Den borde dessutom läsas av alla dem som ger sig i kast med att utveckla framtidens datorlösningar - om så bara för att ha koll på att IT-industrin inte började med Bill Gates, Apple eller Internet.

JAN HEDERÉN

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!