Här är våra bok-klapp-tips!

Inget är bättre än en kärleksfullt utvald bok i julklapp. Correns litteraturkritiker tittar bakåt på bokåret och väljer några favoriter bland pocketar och inbundna, som klapptips till stora och små.

Foto: Mikael Svensson

Kultur och Nöje2010-12-11 11:33

JAKOB CARLANDERS TIPS:

Niklas Rådström: Månens anförvant

En varm roman att läsa i vintermörkret om skapandets storhet och mänsklig bräcklighet. Ges med fördel till musikälskaren i familjen och den som klurar över livets gåtor.

Sofie Oksanen: Utrensningen

Den här boken slår jag in till den vane romanläsaren som kräver lite extra motstånd. En sträng vinterkyla som kryper kring husknuten och en prisbelönt berättelse om människors utsatthet.

Dick Harrison m fl: Sveriges historia, 1350 - 1600

Från jultomten till Linköpings biskop och domprost som pillat ned en benbit av heliga Birgitta i domkyrkans altare. Särskilt trevlig, snäll och god var hon nu inte alltid, berättar Dick Harrison.

Harper Lee: Dödssynden (To kill a mockingbird)

En klassiker i ny pocketutgåva, att stoppa i julstrumpan till husets tonåring. Men går bra även till den vuxne. Vem vill inte ha Atticus och Scout som förebilder?

Maja Lundgren, Mäktig tussilago

Kör så det ryker i den litterära nysnön! En bok till frimodiga och fredjade läsare som tröttnat på deckare och kokböcker i de hårda paketen. Självklar julklapp om psykiatriker finnes i släkten.

*

ERNST KLEINS TIPS:

Tony Blair: Mitt liv, min resa

Obligatorisk läsning för alla som intresserar sig för politik. Den ger unika inblickar i hur politiken görs på högsta nivå. Den är dessutom rolig, unikt för en politikermemoar.

Zhao Ziyang: Statens fånge

Zhao Zyiang var formellt Kinas kommunistpartis högste ledare. Men den sedan länge pensionerade Deng Xiaoping var fortfarande den som drog i trådarna och Zhao sattes i husarrest sedan han stött de upproriska studenterna på Himmelska Fridens Torg.

Richard Stengel: Mandelas arv

En bok om hur man blir en bättre människa, det låter inte så lockande. Men Time-redaktören Richard Stengel spökskrev Mandelas memoarer och han förmedlar en fascinerande bild av ANC-ledarens tänkande.

Jan & Maria Berglin: Någon ser dig när du petar näsan

Inga ger en mer träffande bild av livet i Sverige än de besynnerligt tecknade figurerna i årets Berglin-album.

*

MARIA NEIJS TIPS:

Deon Meyer: Devils Peak

Intensiv, sorglig och spännande bok från en av de bästa i genren just nu. Vann priset för bästa utländska kriminalroman med motiveringen: "Ett sydafrikanskt hämnddrama, vasst och genomträngande som en assegaj".

Christoffer Carlsson: Fallet Vincent Francke

Stark och hjärtskärande debutroman med drag av amerikansk noir. Två vilsna själar i en och samma nedåtgående spiral. Läsningen tar andan ur en.

Karin Alfredsson: Den sjätte gudinnan

I sin serie om läkaren Ellen Elg lyckas Alfredsson med något mycket svårt: att i intrigerna ha ett tydligt ärende utan att använda pekpinnar. Spännande, tankeväckande.

Anders Roslund & Börge Hellström: Tre sekunder

En infiltratör i en operation på allra högsta nivå. Ändamålen helgar medlen. Tills planen havererar. Förra årets bästa svenska kriminalroman finns nu i pocket. Thriller i världsklass.

Diana Abu-Jaber: Ursprung

Med säregen berättarröst, snabba stämningsskiftningar och ångestfyllda tillbakablickar gör Abu-Jaber "Ursprung" till en annorlunda och minnesvärd historia.

*

GUN ZANTON-ERICSSONS TIPS:

Sigrid Combüchen: Spill

Konventionellt sett - men ingalunda utan patriarkatets förskyllan - kan Hedda anses förspilla begåvning och möjligheter. Skarpsynt skildras hon i denna vassa damroman, frossande i 1930-talsspill som mode och film.

Torgny Lindgren: Minnen

Fragment och paradoxer förmedlade i omsorgsfullt vald språkdräkt. Mörkt muntert! Gränsen mellan minnen och inbillningar är lika osäker som allt annat enligt Lindgrens världsbild. Läs, och tänk hellre än minns!

Bo Carpelan: Gramina

En bok för den som liksom Carpelan - en av svenska språkets omistliga poeter - inte kan låta bli att återvända till gåtans näringsrika, obesvarade frågor. Här i form av samtal med Horatius, Vergilius och Dante.

*

PETER ÅKESSONS TIPS:

Karl Ove Knausgård: Min kamp (del 1)

Årets bästa bok, norrmannen engagerar från första till sista blad. En samtidsroman med sökande blick tillbaka, långt in i det "jag" som försöker både återge och förstå uppväxten och vägen till människan Karl Ove.

Stephan Mendel-Enk: Tre apor

I våras skrev jag att "Tre apor" värmer som vårsolen och som en julpralin bör denna korta roman få fortsätta sprida mys. En komisk och kärleksfull drift och hyllning till judisk familj och identitet, större än sitt format.

Patti Smith: Just kids

Enkelt och vackert skriven kärleksberättelse om livet med Robert Mapplethorpe i 60- och 70-talets New York. Rockikonen visar sig vara mycket begåvad också som författare. Patti Smith has the power.

Stig Dagerman: Tysk höst

Återutgiven reportageserie där författaren som journalist reser runt i ett Tyskland fullt av skam och ruiner. Fortfarande storartad läsning. Dagerman var 23 och ägde ett hjärta, en blick och penna som ingen annan.

Roberto Bolaño: 2666

Postumt jätteverk på 1053 sidor som räcker hela julledigheten. Ska vara ofullbordad men de fem delarna håller väl ihop. Höglitteratur och författarlek möter civilisations- utsugar- och kapitalistkritik.

*

KATARINA SANDSTRÖM BLYMES TIPS:

Torbjörn och Ylva Esping: Monsterbiff till middag. Fusket och snusket med vårt älskade kött

Perfekt paket till alla köttätare så att de nästa jul bjuder på ett grönt julbord i stället.

Marcus Birro: Att leva och dö som Joe Strummer

Julgåva till mig själv eftersom jag rört mig i samma göteborgska klubbvärld som Birros huvudperson. Nyfiken på, helt enkelt.

Ebba Witt-Brattström: Å alla kära systrar

Rolig, rikt illustrerad och läckert formgiven bok om Grupp 8 som jag ger till Blondinbella och andra som tror att kvinnokamp handlar om rätten att shoppa. 

*

ANNA RUDBERG-WALTERSSONS TIPS:

Gunilla Linn Persson: Eskil. Riddaren av syrenbersån

1950 i Sörmland, här bor den mongoloide pojken Eskil. Gårdagens landsbygd skildras som befolkad av levande gestalter, där det vardagliga bär med sig det oerhörda. Med humor och värdighet berättas om villkorslös, gränslös kärlek.

James A Levine: Den blå dagboken 

En helt, helt annorlunda barndomsskildring är denna verklighetsbaserade berättelse om sexuell exploatering av barn i Indien. Inte vad man önskar mitt i julmaten; jag väljer den ändå, som en påminnelse om världen därute, och för dess berättarröst, Batuk, 15 år.

Birgit Häggkvist: A 

Ung studiebegåvad flicka växer upp i en norrbottnisk by på 50-talet, tyngd av Jantelagen och ett slags omvänd social mobbing: arbetarklassens förakt för allt intellektuellt.  En bok som träffade mig som en smocka i magen. 

Anna Ringberg: Boys 

För alla som lever nära djur, i synnerhet hundar. Boys är vilse, skadskjuten och utmattad försöker han släpa sig hem till orolig husse. Varning för hjärtsnörp, ja. Men växelverkan mellan grabbig yta och mjuk insida gör att det aldrig blir kletigt.

Aino Trosell: Hjärtblad 

Årets för mig bästa roman. Här gestaltas både ett stycke svensk kvinnohistoria med de så kallade vandringskullornas arbetsvandringar söderut från Dalarna, och ett svårförglömligt människoöde. Magisk berättelse.

*

ÖRJAN ABRAHAMSSONS TIPS: 

Siri Hustvedt: Den skakande kvinnan

Självbiografisk resa genom det egna, krackelerande nervsystemet. Lika gripande som lärorik. Och oavlåtligt fascinerande.

Jean-Christophe Grangé: En mässa för de döda

Sista och bästa delen i Grangés "Ondskands trilogi". Årets vassaste thriller alla kategorier.

Roberto Bolaño: 2666

Romanens förmenta död motbevisas med förunderlig självklarhet i detta fabulerande, 1 000-sidiga romanexperiment som också är årets kanske största läsäventyr. Genialt.

J D Salinger: Nio noveller

Novellkonstens lekfullt jazzige mästare i sin berömda bok från 1953, nu i säker nyöversättning av Mats Zetterberg. Ett prosamirakel. Måste upplevas.

*

MARGARETA WIMANS TIPS:

Joar Tiberg (text), Anna Höglund (bild): Månen blev rädd

Poesin skimrar och hjärtat flyger i årets vackraste, mest trösterika svenska bilderbok. Den vill jag lacka varsamt och ge åt alla och envar mellan ca 5 år och 100.

Shaun Tan: Ankomsten

En enda bild kan säga mer än ord och handlar det om flera hundra, utsökta, makalöst suggestiva, så behövs inga ord alls. Tans textlösa roman om flykten till okänt land är ett fantasieggande mästerverk. Passar liten som stor, från ca 6 år.

Rose Lagercrantz (text). Eva Eriksson (bild): Mitt lyckliga liv

Första året i skolan och livet är faktiskt mest toppen - ända tills kompisen Ella Frida ska flytta. Till Norrköping. En lättläst känsloklapp med mycket humor åt 5-6-7-åringen.

Andy Stanton (text), David Tazzyman (bild): Du är en gräslig man, herr Grums!

Sanningen är en citronmaräng. Och Jack är en bjässe till hund, lika vänlig som rostat bröd. Honom gillar alla, utom elake herr Grums, som hellre gillrar fällor. För alla slukare av knäpp och spretig crazynonsens. Från ca 8 år.

Frances Hodgson Burnett: Den hemliga trädgården

Klassiker med hundra, högt älskade år, på nacken. I oavkortad upplaga och med Robert Ingpens fina illustrationer är berättelsen om föräldralösa Mary Lennox äventyr på Yorkshireheden rena högläsningsfyndet för hela familjen, utom de allra minsta.

*

ÅSA CHRISTOFFERSSONS TIPS:

Lena Sundström: Världens lyckligaste folk

Lena bosätter sig i Danmark en tid och skriver ett roligt reportage om hur rassegänget i Dansk Folkeparti vunnit tolkningsföreträdet i vårt gemytliga grannland. Ruggigt. (Pocket)

Petina Gappah: Sorgesång för Easterley

En av de afrikanske författarna på bokmässan i höstas. Skarpa noveller från Zimbabwe, ny miljö för mig, ändå känner jag igen mig (kom nyss i pocket).

Theodor Kallifatides: Det gångna är inte en dröm

Som han skriver! En ren njutning att läsa. Dessutom lär man sig genom Kallifatides egen livsresa om semesterlandet Greklands moderna diktaturhistoria.

Mons Kallentoft: Vårlik

Linköpings deckarkung som värsta actionförfattaren. Perfekt present till utflyttade barn som längtar hem, och andra med rötterna i Linköping.

Torgny Lindgren: Minnen.

Måste bara vara med. Snyggare går inte att skriva.

*

SUSANNE STERNERS TIPS:

Richard Yates: Easter parade

Psykologiskt tätt, isande vackert och solkigt tragiskt om systrarna Sarah och Emily. Utgiven 1976, men på svenska först nu efter succén med filmatisering av Yates "Revolutionary road".

Sofi Oksanen: Utrensning

Också här två systrar: en vacker och duktig, och en... ond? Eller är det synd om henne? Oksanen kommer en dag att få Nobelpriset, det här är hennes hittills bästa.

Juli Zeh: Corpus delicti

När julen blir för idyllisk behöver man en dystopi. Zeh skriver om en fascistisk hälsodiktatur, bara en ögonblinkning bort.

Josefine Sundström: Vinteräpplen

Sträckläsningsspännande om en kvinna på flykt från sin misshandlande man. Debut från den söta programledaren i tv. Dessutom säger de "int" hela tiden, I love it!

*

DANIEL ERLANDSSONS TIPS:

Lars Gustafsson: Om begagnandet av elden

En eftertänksam, vemodig Gustafsson ger oss dikter byggda av enkla bilder med stor skönhet. En stilla källa att hämta kraft ur.

Lars Norén: En dramatikers dagbok

Hans blick är den skarpaste i Sverige, språket glasklart. Han lämnar ut människor, men mest sig själv. Två rejält tjocka pocketvolymer räcker garanterat över både jul och nyår.

Karl Ove Knausgård: Min kamp

Mot döden som fond skriver Knausgård en livsbejakande självbiografisk roman. Ur det triviala och vardagliga stiger det märkvärdiga. Första delen i en svit av sex romaner.

Richard Yates: Easter parade

Starkt komprimerat och rysligt effektivt berättat om två systrars tragiska liv i 50- och 60-talets USA. Kampen för att hålla livslögnen vid liv är dömd att misslyckas.

Jan Guillou: Ordets makt och vanmakt

Vilken historieberättare han är! Högintressant att se de senaste decenniernas Sverige med Guillous ögon. I pocketutgåvan får man läsa utförligt om den i originalutgåvan endast hastigt skymtande KGB-affären

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!