Trädgårdsböcker
Guy Barter: Odla grönsaker och kryddörter
Boken ser inte mycket ut för världen, men oj vilken skatt som gömmer sig mellan pärmarna. Jag tar fram den till varje grönsakssådd i hopp om att den ska fräscha upp mitt minne eller lära mig något nytt.
Lena Israelsson: Grönsaksolding
Att den här boken håller ihop hemma hos mig är ett under. Den är med i så väl växthus som trädgårdsland. Trevligare och mer pedagogiskt än så här blir det inte – passar både nybörjare och vana odlare.
Rosemary Ward: Problemlösning i trädgården
Jag borde inte gilla den här boken. Läser jag den så betyder det ju att trädgården har drabbats av ohyra. Å andra sidan rustar den mig mer än väl i kampen mot bladlöss och vita flygare.
Linda H Axelsson
***
Romaner och essäer
Julie Otsuka: Vi kom över havet
En liten pärla och något så ovanligt som en poetisk kollektivroman om de japanska kvinnor som hämtades till äktenskap i USA. Den finns förvisso på pocket men boken är så nätt och fin att den är värd de tolv extra kronorna.
Monika Fagerholm & Martin Johnson: Havet: Fyra lyriska essäer
Radioprogram från 2011 – kan de vara lika bra i skriven form? Räknar med att höra den Fagerholmska rösten sjunga i mitt huvud även från papperet.
Stig Dagerman: Tysk höst
Man borde ha läst den. Man borde ha den hemma i hyllan. Det finns inga ursäkter för att inte köpa.
Ransom Riggs: Miss Peregrines hem för besynnerliga barn
Jag har sneglat på den länge, både på engelska och svenska. Nu är det dags att slå till! Hoppas att den är så bra som den ser ut.
Susanne Sterner
***
Kokböcker
Plura Jonsson: Pluras husman
Skönt personlig text och lätt nostalgiska bilder med bekant 60-talsporslin gör det här till en närmast perfekt handbok om potatisbullar, stekt salt sill i löksås och mandelmusslor. Lite krumsprång med kända krogrätter också, men den kärleksfulla tonen förlåter allt, Plura!
Per Morberg: Den stora matresan
Ännu en man som svettas vid spisen. En del står inte ut med honom, och för den som har svårt för Morberg kan mängden bilder av författaren här ge en överdos. Men upplägget att resa genom Sverige och laga den lokala maten är ändå spännande. Kulturlektion och husmanskost på samma gång.
Jürgen Grossman: Sparris
En pärla för den matlagningsroade gourmeten. Lyxiga råvaror och exklusiva tillbehör lyfter fina sparrisprimörer till sin absoluta höjd. Spännande smaker att testa i smårätter som lagas för avsmakning och njutning, mer än för att mätta.
Åsa Swanberg: Smaker från Saltå kvarn
Jättebra skola om bönor, gryn och sädesslag inleder den här boken med "snygg-mat". Sällsynt vackra bilder inspirerar och den som är road av bakning ska definitivt ta en titt. Många dinkelrecept, fina müsliblandningar och hur många smaskiga – och ändå liiite nyttiga – kakor som helst.
Elisabeth Johansson: Glass
Här är alla gottegrisars dröm; Elisabeth Johansson skapar fantastiska glassar, granité och parfait av vad som helst. Nyponglass och glass på grönt te, rabarberglass, fläder- och päronpinnar, morotspinnar, rosévinspinnar... Redan när jag kommer till saltkaramellglassen har jag smält (häpp!) totalt och bestämt mig för att jag nog måste investera i en glassmaskin också... Underbar bok!
Lotta Lundgren: Om jag var din hemmafru
Fortfarande den coolaste och knäppaste kokboken. Missa inte!
Lena Grape Lilliehorn
***
Kartor och Stenmark
Jan Stenmark: Allting igen
Jan Stenmarks bilder och texter dyker ofta upp i mitt huvud. Små krumbukter eller ordvändningar. Ibland självklarheter som svaret på frågan om vi måste prata om träull hela tiden? "Ja, för det är ju en träullsklubb".
Bryan Cogman: Inside HBO:s Game of thrones
Var är Daenerys drakar? Vem ligger med vem? Varför säger Hodor bara "Hodor"? Friska upp ditt minne inför fjärde säsongen av "Game of thrones" med den här guiden till en av de mest omtalade tv-serierna någonsin.
Motormännens vägatlas
När apokalypsen kommer och din gps har slutat att fungera, då kommer du att tacka dig själv för att den här låg i handskfacket. Oavsett om du köpt Europa- eller Sverige-varianten.
Daniel Johansson
***
Spänning och annat
Bea Uusma: Expeditionen – min kärlekshistoria
Underbart nördigt, sorgligt och vackert. Bea Uusmas besatthet av att ta reda på vad som egentligen hände André, Fraenkel och Strindberg på deras misslyckade ballongfärd till Nordpolen är oerhört smittande. (Vann Auguspriset i fackboksklassen).
Lotta Lundgren : Om jag var din hemmafru
På förra årets bokrea tog den slut innan jag hann lägga grytvantarna på ett eget exemplar. Som programledare i "Historieätarna" är hon helt underbar och i år tänker jag inte missa denna roliga och nyttiga bok.
Belinda Bauer: Ni älskar dem inte/Skuggsida
Bauer skriver annorlunda kriminalromaner om udda karaktärer på ett kärleksfullt sätt utan att ge avkall på spänningen. Båda reatitlarna är klart läsvärda.
Eija Hetekivi Olsson: Ingenbarnsland
Omtumlande, arg, fängslande och fin uppväxtskildring från Gårdsten i Göteborg på 80-talet. Det går inte att värja sig för trotsiga tonåriga Miira i finneklassen, man bara älskar henne.
Ann-Charlotte Irhede
Litteraturhistoria & romaner
Lena Andersson: Egenmäktigt förfarande
Envisa rykten hävdar att tokhyllade Augustprisvinnaren kommer att finnas på rean. Fast den inte är med i katalogen. Helt galet, om ni frågar mig, men får ju inte missas om du vill ha romanen som inbunden. När pocketen kommer vet man heller aldrig.
Torgny Lindgren: Minnen
Om du gillar ljudböcker, som annars är så dyrt, så finns denna roliga, sanslöst välskrivna Lindgren-höjdare på rean. Dessutom är det förstås författaren själv som läser. Bara en sån sak.
Göran Hägg: 1001 böcker du måste läsa innan du dör
Personlig litteraturhistoria skriven med sprittande gott humör. Kul att slå upp i och läsa lite här och lite där om sånt du inte visste att du var intresserad av. Även om Hägg har helt fel om Heidenstam.
Astrid Lindgren: Visst är Lotta en glad unge
Inte brukar Astrid vara på bokrean? Allt av henne är naturligtvis alltid fynd. Att Ilon Wikland ritat gör inte saken sämre.
Åsa Christoffersson
Romaner och debatt
Stig Larsson: När det känns att det håller på ta slut
En roman förklädd till självbiografi. Eller tvärtom? Till synes helt verklighetsbaserat om den mytomspunne författarens liv. Drogerna, kvinnorna, provokationerna – en utmanande bok, inte minst moraliskt.
Stig Dagerman: Bränt barn
Min första möte med Dagerman, för länge sedan. Minns en natt av intensiv, omtumlande läsning. Håller den än? Jag är inte säker, men vill gärna ta reda på det. Per Olov Enquist har skrivit förord.
Lars Gustafsson: Mannen på den blå cykeln
En alldeles underbar roman av en av våra allra bästa författare. Jag tycker att han på senare år har funnit en ny lätthet i tonen. Har man inte läst Gustafsson kan detta vara en utmärkt introduktion.
Nina Björk: Lyckliga i alla sina dagar
Så här i valår är Nina Björks debattbok en välbehövligt och friskt inlägg, utanför det dagliga trätandet. Om konsumtionshets och marknadskrafternas påverkan in i vår närmaste vardag. Finns det ett i grunden annorlunda sätt att leva?
Ian Kershaw: Slutet: Hitlers Tyskland 1944–1945
Ian Kershaws Hitler-biografi är ett standarverk i floden av böcker om andra världskriget. Han förenar vetenskaplig stringens med en god förmåga att berätta. Här fördjupar han sig i krigets två sista år.
Daniel Erlandsson
***
Barnböcker
Helena Bross och Christel Rönns: Spöket i skolan
Bokserien om klass 1B har på några år blivit evighetslång, och träffar perfekt i målgruppen, det vill säga dem som är runt sju år. ”Spöket i skolan” är den allra första delen.
Pija Lindenbaum: Britten och prins Benny
Sveriges bästa Lindenbaum i en lite bortglömd pärla, om Britten och Benny som drar hemifrån för att leta sina kungliga rötter. Roligt och välritat.
Stina Wirsén: Vem är vems?
Wirséns Vem-böcker är alltid roliga och fiffiga, och ibland säger de också något viktigt. Här är tre av de bästa samlade i samma bok.
Erik Wallsten
Jan Lööf: Tre sagor
Det finns mera av Lööf på bokrean, men eftersom ”Det röda äpplet” finns med i samlingen ”Tre sagor” så är det den jag väljer först. En finurlig ”katten på råttan, råttan på repet”-historia.
Olof och Lena Landström: Bu och Bä x 2
Det är inga avancerade grejer de ger sig på, de små fåren. Men i de enkla berättelserna finns en mild knasighet som gör att även vuxna, åtminstone jag, kan fnissa åt dem.
Julia Donaldson: Jätten Julina och människobarnen
Tre barn rövas bort av en jätte som plötsligt dimper ner i deras land. De är ju söta som små dockor, tycker hon. Barnäventyr av klassiskt snitt med både fantasi och skjuts i berättandet.
Gustav Borg