Internationell street art på Mjärdevi

Det nya galleriet på Mjärdevi kämpar på med en hög konstnärlig ambitionsnivå. Höstens första utställare är den svenske, internationelle street art-konstnären Robert Hilmersson.

Just Killing time, blandteknik

Just Killing time, blandteknik

Foto: Fotograf saknas!

Kultur och Nöje2010-09-06 09:23

Robert Hilmersson

Måleri, collage, grafik

Galleri Ars Amandi

Pågår till 24 september (obs endast öppet vardagar, ej helger)

Ett nytt friskt inslag i Linköpings konstliv är Galleriet Ars Amandi, som drivs av Christina Karlsson. Med lokaliseringen i Collegium på Mjärdevi får här såväl teknikbyn som det närliggande universitetet ett välbehövligt komplement.

Ett fint exempel på "en internationell utforskande anda i tiden" utgör nu också galleriets femte utställning. Robert Hilmersson har bedrivit sin mest omfattande utställningsverksamhet i Europa och USA. Hans blandtekniska stil med färgstarka, komprimerade motiv har rötter i popkonstens Warhol och Lichtenstein - och dess utveckling inom graffiti- och street art-rörleserna.

Det första som slår mig är den läckra, färgklangrika och välbalanserade helheten i bilderna. Det andra är den rikt varierade tekniken, med allt från fotobaserade miljöer och "Lichtenstein-raster" till egna måleriska schatteringar, tecken och texturer.

Men när jag därefter påbörjar "undersökningen" så fascineras jag av den omfattande motivkretsen och av det starka symbolmättade innehåll som varje bild innehåller. De växer fram med sköna modeller, stadsvyer, antika skulpturer, djurvärlden och mycket mer.

Inte sällan konfronteras kulturmänniskan med naturkrafterna. Särskilt tydligt framgår det i "Fan Club", där flickan med paraplyet kämpar mot stormen New Orelans " och i Giclée-trycket "Speed Limit", där en kraftfull tiger springer framför en polisbil.

I presentationen talas det om att bilderna kan ha sitt ursprung i "det mänskliga beteendet, politik, krig". Och visst finns här exempel på mänsklig destruktion, och framför allt då i konfrontation med djur och natur. Det är särkilt tydligt i motiven "Bang Bang" och "Hummingbird".

Men samtidigt är alla bilder fyllda av en skön, välbalanserad estetik som inte känns så hotfull.

Det mest imponerande i Robert Hilmerssons bilder är den flerdimensionella gestaltningen, och den bitvis turbulenta konfrontationen mellan den sköna naturen och människans teknifierade dårskap. Därutöver är han en färg- och formkompositör av högsta rang.

Galleriet satsar från i höst också på samtalskvällar. Den första handlar om popkonst, med konstkännaren Gunilla Nordström, 6 september kl 17-18.30. Föranmälan krävs.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!