Jan Guillou: Dandy

Foto:

Kultur och Nöje2012-09-05 09:10

Enligt Nationalencyklopedin är en dandy en man som väcker uppmärksamhet genom sin överdrivet raffinerade klädsel. "Dandy" är också namnet på Jan Guillous nya roman - den andra delen i serien om 1900-talet.

Titeln syftar på bokens hjälte, den klädmedvetne norske ingenjören Sverre som flyttar in på ett storslaget slott i England och kan leva ut sin förbjudna sexualitet med lord Albert och samtidigt njuta av den intellektuella och frigjorda samvaron i Bloomsburygruppen.

Historiska personer som Virginia Wolf, John Maynard Keynes och Winston Churchill passerar revy och spelar mer eller mindre betydelsefulla roller i denna skildring av tiden kring första världskriget.

Någonting säger mig att Jan Guillou hade förbaskat roligt när han, förmodligen omgiven av ett berg av researchmaterial, satt framför skrivmaskinen. Här avhandlas flera av författarens favoritämnen - politik, kultur och, förstås, jakt.

Den första delen i romansviten, "Brobyggarna", drevs av en noga uttänkt intrig som förde handlingen vidare i ett rasande tempo. I "Dandy" får intrigen stå tillbaka för ett långsammare berättande där vi får följa Sverres andliga utveckling. Ingenjören visar sig snart ha konstnärliga talanger utöver det vanliga. Här har vi att göra med en porträttmålare som bara väntar på sitt stora genombrott.

Det är underhållande att läsa "Dandy", men som vanligt är Guillous hjälte begåvad med så många förträffliga egenskaper att läsaren till sist tröttnar. Man sitter hela tiden och hoppas att det ska uppstå en reva i Sverres karaktär som gör honom aningen mer mänsklig. Som tur är räddas romanen av de många färgstarka karaktärer som kommer i norrmannens väg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!