BOK
Jenny Wrangborg
Vad ska vi göra med varandra
Ordfront
Vilken roll poesin kommer att spela under valåret ska jag låta vara osagt. Men Jenny Wrangborgs diktsamling "Vad ska vi göra med varandra" är uttalat politisk poesi. Vilket – vill jag snabbt tillägga – inte ska uppfattas som torftig plakatpoesi.
Wrangborg, som tidigare har rönt framgångar med "Kallskänken", ger en lägesrapport från Sverige, Stockholm främst.
Människor flackar runt mellan andrahandsuthyrda lägenheter medan de som kan håvar in pengar på bostadsrättsomvandlingar. Det är ett kallt och hårt land hon beskriver, där många är osynliggjorda och till synes maktlösa.
Samtidigt skildrar hon mellanmänskliga relationer och ett avstånd som kan finnas mellan två människor likaväl som mellan olika grupper i ett samhälle. Och inte minst ger hon gestalt åt ögonblicken då den stora världen plötsligt bryter in i den lilla. Teven förmedlar världshändelserna in till förortens vardagsrum. Så bygger hon en ambitiös bild av en tillvaro.
Jag ska inte påstå att boken ger mig någon dramatiskt ny syn på vare sig politiken eller poesin. Men jag tycker om den. Den har både betydande kvaliteter och ett stort engagemang. Det är litteratur som vill något. Det känns uppfriskande.
Wrangborg målar i mörka färger, men det är en beskrivning som syftar till handling. Ju tydligare verklighetsbild, desto närmare kommer förändringen. Och någonstans har det börjat röra på sig, säger hon oss.