Jerzy Sarnecki: Hilarys historia

Foto:

Kultur och Nöje2013-11-23 07:12

BOK

Jerzy Sarnecki

Hilarys historia

Carlssons förlag

Kriminologen Jerzy Sarnecki kom med sina föräldrar till Sverige sedan de tillsammans med nästan alla andra judar som överlevt Förintelsen i Polen blev utkörda ur sitt hemland. Kort före faderns död gjorde Jerzy en serie intervjuer med honom som nu tillsammans bildar boken Hilarys historia.

Varför heter en polsk jude Hilary? Efter andra världskriget gjorde han karriär i skuggan av det styrande kommunistpartiet. Antisemitismen var fortfarande stark i Polen och många med alltför judiska namn beordrades av regimen att byta namn. Så blev Chil Zylberstejn Hilary Sarnecki.

Under andra världskrigets första år flydde Hilary med sin flickvän till Sovjetunionen. Där blev de förvisade till ett läger i Sibirien. De överlevde och frigavs i samband med att Hitler invaderade Sovjet. De begav sig då till sovjetiska Kirgizistan (märkligt vilka resor människor gjorde trots brinnande krig och under oändliga strapatser). I staden Fergani fick Hilary jobb på ett väveri och avancerade till förman.

Kunskaperna kom till nytta när han och hustrun återvände till Polen efter kriget. Men tiden i väveribranschen blev kort. 1947 är Hilary chef för den polska handelsflottan med Gdynia-Amerika-linjens flaggskepp Batory. (Personligt meddelande: recensenten reste med denna båt från New York till Köpenhamn 1950. Det var ingen lyxresa.)

Hur denna fenomenala karriär gick till framgår inte klart, men tydligtvis var Hilary en fullkomligt kompetent skeppsredare. Men eftersom han var jude intrigerades han bort och blev istället chef för ett nyöppnat rederi för oljetransporter mellan Polen och Kina.

De hade ett par ganska lyxiga år i Kina medan Jerzy var liten. Men sedan slog antisemitismen till igen och Hilary blev i stället placerat på ett ministerium i Warszawa. Och också på det jobbet blev han offer för judehatet och fick till slut sparken. Hans uppenbara födgeni hjälpte honom emellertid till ett nytt jobb, nu dock under knapphetens kalla stjärna.

Efter Israels sexdagarskrig mot arabstaterna 1967 kände den polska regimen under kommunistledaren Gomulka ett behov av att återigen släppa loss antisemitismen. Alla judar fick sparken från sina jobb under förevändningen att de var sionistiska agenter och fråntogs sitt polska medborgarskap.

På den vägen kom familjen så småningom till Sverige. Jerzy som haft svårt för sig i skolan på grund av dyslexi lyckades bättre i Sverige och blev så småningom professor.

Men vilken berg-och-dal-bana familjen haft dessförinnan!

Boken är full av berättelser om allt som hände på vägen i denna resa från Lodz till Täby.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!