Johanna Holmströms ”Asfaltsänglar” är i sitt ämnesval till viss del ganska konventionell. Skolans värld av grupptryck, mobbning och maktförskjutning bland unga i samtidens Helsingfors skildras övertygande men inte med så stor originalitet.
Till detta lägger Holmström flera saker som vidgar bilden, komplicerar och därför också lyfter boken. Berättelsen kretsar kring de två systrarna Samira och Leila som på olika sätt försöker värna sin frihet såväl i samhället som i familjen. Deras mor är från Finland och har konverterat till islam – en religion vars läror hon med allt större iver tillägnar sig.
Fadern – invandrare från Nordafrika – är busschaufför och ofta i hög grad frånvarande från familjen.
Att förhålla sig till det ganska hårda livet i en modern storstad och till religionens månghundraåriga traditioner blir en svår balansgång för systrarna. Titelns asfaltsängel syftar på de flickor som i familjehederns namn tvingas ut från balkongen. Ett skräckscenario för systrarna. Ett annat är att bli tvingad till giftermål.
Kring dessa brännande frågor i vår tid rör sig Holmström både modigt och eftertänksamt, provar olika infallsvinklar och berikar bilden av vad som kan ske i mötet mellan kulturer och traditioner. Det är ett värdefullt skönlitterärt initiativ.
En kärlekshistoria mellan en finländsk rasist och en av systrarna kryddar anrättningen ännu mer. Möjligtvis lite för mycket. En tydligare koncentration kring något färre skeenden kunde ha varit än mer intressant.
Men som helhet: läsvärt, angeläget och välskrivet.