Thomas Johanssons "Experthysteri" är självhjälpslitteratur från andra hållet. Snarare än att servera nya råd och rön om barnuppfostran och föräldraroll vill författaren, till vardags professor i socialpsykologi i Göteborg och Roskilde, få läsaren att tänka kritiskt.
Uppsåtet är gott, men utförandet för kort och förstrött och temperamentsfattigt. Skrapandet på den pseudovetenskapliga och kommersiellt gångbara psykologjargongens yta leder ju inte nödvändigtvis till mera skarpsinniga tankar eller djuplodande insikter.
Trots genusforskningens framflyttade positioner präglas föräldraböckerna alltjämt till stor del av stereotyper och könsrollskonservatism. Professorn fångar hela spektrumet - från doktorerna Spock och Phil till Anna Wahlgren och Katerina Janouch - och landar i en räcka korrekta slutsatser om den successiva psykologiseringen av vardagslivet och den terapeutiska kulturens tendens att ignorera sådant som samhälle, klass, ekonomi. Som vore relationerna i en (kärn)familj oberoende av yttre faktorer och politiska beslut.
Men denna gång kastar sig Johansson så snabbt mellan trådar och teman att han hart när reduceras till ett sociologiskt svar på, tja, Dr Phil.
Jan Karlsson