Kader Abdolah
Sändebudet. En berättelse
Översättning: Ingrid Wikén Bonde
Norstedts förlag
Hur blir en religion till? Snart sopas spåren igen som stegen försvinner efter en sandstorm. Kvar är myterna och det tilltagande gudomliga skimret över de gestalter som en gång var människor av kött och blod med tillkortakommanden och svagheter.
Denna förvandling drabbar alla religioner: judendom, kristendom, buddism och islam. Författare och skrivare som en gång höll i pennan till Bibeln och Koranen går förlorade och fram växer det gudomliga ordet. Religionens företrädare har vanligtvis inget intresse av att dessa verkliga människor levandegörs på nytt och granskar kritiskt alla sådana försök.
Den iranske exilförfattaren Kader Abdolah, fick ett varmt mottagande med romanen "Huset vid moskén", vilken gick som radioföljetong.
I "Sändebudet" berättas om Mohammeds liv, Koranens tillkomst och den utdragna kampen om herraväldet över Mecka.
Berättare i boken är Mohammeds skriftställare Zayed, som efter profetens död får i uppdrag att sammanställa Mohammeds ord och uppenbarelser till Koranen. Efter att ha slutfört denna uppgift gör Zayed en efterforskning bland dem som fortfarande minns Mohammed.
Bit för bit lägger han ett pussel kring en märklig person som utvecklas från drömmare och livsnjutare till en slug politisk ledare och krigsherre. Porträttet av Mohammed är komplext och djupt mänskligt. Den naiva förhoppningen att människor ska ta emot hans budskap med glädje grumlas snart av insikten att en stark religion och ideologi inte bara kan skapas med ord. I denna rebelliska process får såväl kvinnor som slavar inledningsvis ett nytt värde och en ny frihet.
Det finns inget hädiskt i Kader Abdolahs skildring av Mohammed, även om många kommer att uppfatta den så. Porträttet av Mohammed är skapat med värme och ömhet med respekt för såväl den gryende islam som de kristna i ökenstäderna.
Bilden av judarna är dock genomgående negativ och föraktfull. Det kan kännas stötande men är samtidigt en del av berättelsen. Mohammed kom tidigt i en besviken konflikt med de judar han inte vann till sin sida.
Koranens framställning av judar är färgad därefter. En viktig påminnelse för den som tror att konflikten mellan muslimer och judar hör samman med staten Israels tillblivelse.