Karaoke: En omtvistad historia

Så här i startgroparna inför karaoketävlingen "Correns karaokefestival" på Harrys i Linköping i morgon, snöar vi ner oss totalt i karaokens förtrollade värld. Du får de bästa tipsen från proffsen och gör förhoppningsvis bort dig lite mindre på karaokescenen.

Foto: Fotograf saknas!

Kultur och Nöje2007-02-16 00:00

Mathias Ljung arbetar som nöjesansvarig på Harrys i Linköping och har sysslat med karaoke i tolv år. Han har bland annat turnerat runt i Sverige som karaokevärd och arrangerat Harrys karaokekvällar. Det är med andra ord en man som har koll på karaoke och behöver ingen längre betänketid för att komma på varför det är så populärt.

- För att man får chansen att visa upp sig. De tycker det är kul att stå på scenen.

Sedan finns det givetvis en annan orsak också.

- Människor blir så konstiga när de får lite sprit i sig, det är något de dricker som gör att de vågar gå upp på scenen. En person kan säga "Nej, jag ska inte sjunga karaoke" och sen slutar det med att jag får säga "Nu är det bra. Det är dags att gå hem nu", berättar Mathias med ett skratt.

En av tio kan sjunga

Hur hög andel berusade människor som greppar mikrofonen under kvällen varierar mellan olika städer.

- I Linköping måste man vara packad för att våga sjunga.

Det kanske förklarar varför sångkvaliteten är dramatiskt sämre om man jämför med till exempel huvudstaden.

- Här i Linköping är det kanske en av tio som kan sjunga. I Stockholm är det nio av tio. Det är en helt annan grej där. Alla går in för det något fruktansvärt där uppe.

Gå hem hos publiken

Men det gör inget, menar han. Som karaokevärd har han hellre fem dåliga sångare på scenen än en som överglänser alla andra. Ett lyckat framträdande handlar inte om att sjunga bra utan att gå hem hos publiken.

- Det roligaste är när det kommer in någon som absolut inte kan sjunga och folk bara asgarvar. Det höjer stämningen.

Vad folk väljer att sjunga kommer och går i vågor. I melodifestivaltider blir det schlager, när Lordi vann skulle alla sjunga hårdrock och på sommaren blir det reggae. Låtvalet påverkas också av hur mycket alkohol som hunnit slinka ner.

- I början på kvällen, när de inte är så packade, sjunger de avancerade låtar, men sen blir det mest svenska bitar. Det klarar man hur full man än är.

Tusen gånger "Främling"

Nu har Harrys tagit ett uppehåll på ett halvår från sina karaokekvällar och fyller torsdagarna med dansband och andra aktiviteter. Det blir en välbehövlig paus för Mathias som hängt med i svängen ett bra tag nu.

- Tänkt dig själv om du står här i sju år och varje torsdag kommer det in samma person, sjunger samma låt och publiken tycker det är jätteroligt. Tillslut måste man ta ett brejk, man känner att bägaren är full. Nu har man väl hört "Främling" ett par tusen gånger och hör jag den en gång till spyr jag.

Historien om karaoke

Hur karaoken egentligen uppstod är en omtvistad fråga. Corren Fredag reder ut, så gott det går.

º Alla är överens om att ordet "karaoke" är japanska för "tom orkester" (kara är en förkortning av karano som betyder tom och oke är en förkortning av okesutora som betyder orkester). Däremot går åsikterna isär vad gäller karaokens ursprung.

º Enligt Harrys karaokeexpert Mathias Ljung uppfanns karaoken av en barägare i japanska Kobe i början av 70-talet. Denne fann sig själv i en krissituation när den bokade trubaduren inte dök upp och publiken började bli allt mer otålig. Då fick han idén att bargästerna själva skulle stå för sången, ackompanjerade av ett kassettband med bakgrundsmusik. Och pang! Karaoken var uppfunnen.

º En annan teori är att karaokens fader är den japanske trumslagaren Inoue Daisuke. I början av 70-talet lär han ha blivit ombedd av affärsmän som regelbundet besökte Utagoe Kissa, där hans coverband uppträdde, att spela in musiken så de kunde sjunga med i bandets låtar.

º Andra påstår att karaoken uppfanns på 50-talet i USA med det populära tv-programmet "Sing along with Mitch", där låttexterna på rutan gjorde att tv-tittarna kunde sjunga med i melodierna.

Några milstolpar

º Den första karaokeaffären: I april 1979 börjar en affär i Tokyo sälja karaokeprodukter. Karaoken har sedan dess växt till en industri som förra året omsatte sju miljarder dollar bara i Japan.

º Tv-spel och karaoke: År 2003 släppte Playstation 2 släppte "Karaoke Revolution". Där mäts sångarens träffsäkerhet på ton, tajming och takt och ger en slutpoäng. Året därefter släpptes spelet även för Xbox med möjlighet för användaren att ladda ner sångpaket via Xbox Live.

º Karaoke box: I Japan har de traditionella karaokebarerna ersatts av konceptet karaoke box. En anläggning består av ett antal små rum där sällskap roar sig med karaoke och serveras mat och dryck. I samma land finns även karaoke i taxibilar.

º Karaokehunden: Det japanska leksaksföretaget Takara Tomy uppfunnit leksakshunden "Ducky" som har ett ordförråd på 650 japanska ord, kan gratulera sin ägare på födelsedagen samt sjunga karaoke-duetter.

Karin Larsson

Karin Larsson

Illustration: Marcus Forsberg

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!