Karin Wahlberg: Lasarettet. Än finns det hopp

Karin Wahlberg är född 1951, utbildad lärare och läkare. Vid 51-års ålder debuterade hon med kriminalromanen "Sista jouren".

Karin Wahlberg är född 1951, utbildad lärare och läkare. Vid 51-års ålder debuterade hon med kriminalromanen "Sista jouren".

Foto: Kennet Ruona

Kultur och Nöje2013-10-05 06:36

NY ROMAN

Karin Wahlberg

Lasarettet. Än finns det hopp

W & W förlag

När vi i dag oroar oss för fågel- och svininfluensa är det lätt att glömma bort den tid då vi verkligen drabbades av ett förödande virus för sista gången. Jag tänker då på den stora polioepidemin 1953 som gjorde 3 000 människor förlamade i olika grad. År 1957 kom vaccinet och några år senare var polion utrotad. Även om den fortfarande finns i Afghanistan och några få andra länder, är den i dag ett stycke glömd 1900-talshistoria i vårt eget land.

Det är med denna epidemi som fond som författaren Karin Wahlberg startar en ny romanserie samtidigt som hon ytterligare distanserar sig från deckargengren.

Vi är på ett lasarett i en stad någonstans vid den småländska östkusten. Här möter vi läkare och deras hustrur (vi befinner ju oss i det patriarkala 50-talet), sjuksköterskor, elever, kandidater, patienter, anhöriga och andra av stadens innevånare.

Dramaturgin är själva vardagen på och runt lasarettet med förälskelse, arbete, intriger, tristess, svåra besked och sjukdomar. Läsaren får lite av samma känsla som att se en tv-serie; scenerna kastas om men återkommer alltid. Berättelsen följer många parallella spår bland människor vars olika liv ändå hör ihop.

Karin Wahlberg skriver med sin välkända värme och rika inlevelseförmåga. Hennes skildringar av människor som snart ska ta emot ett svårt och ovälkommet besked är närgångna men också djupt realistiska.

Intrigerna på sjukhuset har både udd och glimt. Ofta fångar hon den speciella hierarki som rådde på de gamla lasaretten och som fortfarande dröjer sig var i de moderna sjukhusens väggar.

Då jag för några dagar sedan föreläste för unga läkare på sin ST-utbildning i Kronoberg, läste jag ett stycke ur boken. Deltagarna nickade, man kände igen såväl miljö och kultur även från sin egen samtid. Och tacka för det, Karin Wahlberg är själv läkare, just nu på kvinnoklinken i Visby.

Tidsskildringarna av 1950-talet är detaljrika och målande. Inte minst kvinnohistorien får ett särskilt utrymme. Det är ju här någonstans uppbrottet börjar från spis och barn.

Kort sagt; en mycket underhållande och matnyttig roman som kommer att få sin fortsättning. Det är bra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!