Konst
Theodor Kittelsen: En skogens poet bland bergstroll och sagofåglar
Norrköpings konstmuseum
Pågår till 8/1 2006
Norrköpings konstmuseum har påpassligt nog anordnat en utställning med norske Theodor Kittelsen, en av Nordens främsta sagotecknare, med anledning av att 100 år gått sedan unionsupplösningen. De flesta verken har lånats från det norska museet Blåfarvevaerket och flera verk är daterade just 1905.
Theodor Kittelsen kom att illustrera både norska och svenska folksagor under 1800-talets slut och 1900-talets början och framkallade med sina teckningar och målningar de mest märkliga och hiskeliga troll och andra naturväsen. Redan 1881 började han att illustrera Asbjörnsens och Moes "Norske folkeeventyr" och några år senare också Djurclous "Svenska folksagor". Senare skrev han också egna sagor som han illustrerade.
Kittelsen var den konstnär som gav bilden av trollet som en stor farlig varelse höjd över de nordiska skogarna och i färd med att ta ned solen från himlen. Han blev en av John Bauers förebilder och man återfinner Kittelsens bildvärld hos John Bauer i de tidiga teckningarna från 1903--07.
Senare blev Bauers sagoteckningar mer sirliga och renässansinspirerade medan Kittelsen fortsatte med sitt naturnära konstnärskap till sin död 1914.
På utställningen finner man flera av Kittelsens viktigaste målningar som "Näcken" från 1909 i form av en vit häst som i galopp med en trolltagen pojke på ryggen störtar ned i den mörka tjärnen, där grästuvorna vid stranden är trollhuvuden, som nyfiket följer den vådliga färden.
Kittelsen var en sann nationalromantiker som skildrade den norska storslagna naturen och det nordiska ljuset med de mytiska stämningarna. Han gjorde det innan de svenska konstnärerna, som Richard Bergh och Carl Larsson, sökt sig till samma motivkrets.
Kittelsens troll är farliga och våldsamma som den storartade målningen med ett bergtroll med sju huvuden, stående mot en ljus nordisk sommarkvällshimmel och ett bergigt ödsligt landskap, vansinnigt ruskande på sitt stora otympliga huvud med sju näsor pekande mot alla väderstreck. Hans vintriga landskapsskildringar med snötyngda granar och vinterljuset svepande över grantopparna har ett stämningsläge som gör det lätt att finna de mest märkliga figurer i snöformationerna.
I dessa målningar finns ett nära släktskap med Gustaf Fjaestad och Rackstadkonstnärerna. Man måste komma ihåg att före unionsupplösningen var kontakterna mellan svenska och norska konstnärer mycket täta.
Som så många andra konstnärer byggde Kittelsen ett eget hem ute i naturen, i Sigdal, som han prydde med snidade och målade möbler.
Med på utställningen finns märkliga träarbeten med snidade trollmotiv. Även detta konsthantverk har sina paralleller hos Rackstadgruppen.
Det är en mycket sevärd och ovanlig utställning som konstmuseet med små medel har arrangerat.
I anslutning till utställningen finns också en liten barnverkstad, där bland annat sagoläsning pågår under utställningstiden.