Utställningen kommer att visas runt om i Sverige och många av de mest betydelsefulla verken har också visats på de viktiga gallerierna i Stockholm.
Det är sju konstnärer med högst individuella uttryck men alla med en vilja att spegla vår tids vardag ur ett ovanligt perspektiv.
Mycket vackert
Jag fastnade främst för den video, som Petra Lindholm har gjort och som hon kallar "Till Anne Marie" och som är en hyllning till det romantiska landskapet och dess sagostämningar, men som i grunden utgår från en släkthistoria och bilder från familjealbumet. Den ensamma kvinnan, som samtidigt skönjes på en brygga i familjealbumet och i ett dimhöljt romantiskt berglandskap, fyller hela verket med ett vemod, som blir allt djupare ju långsammare bildfrekvenserna sköljer över varandra i denna sorgliga dimmiga värld, där ensamheten och skönheten aldrig når någon förening. Ett mycket vackert konstverk.
Välregisserade scener
Det har ett visst släktskap med Carin Blüchers fotografier av välregisserade scener, där renässansens krav på absolut balans och perfekt komposition gör bilderna till klassiska exempel på harmoni och självklarhet.
Blücher hänvisar själv till Piero de la Francesca men i hennes bilder med vår tids attribut som strumpbyxor uppstår en slags anakronism, som ger betraktaren huvudbry men också spänning.
Mathias Kristersson redovisar en performance på Moderna museet i Malmö, där han under sex timmar monterade ned sin säng, som han sovit i under 18 år med sängkläder, drömmar, tankar. Den avslutades med att allt lades i en plexiglaslåda, som nu ställs ut.
Ende målaren
Den ende målaren på utställningen är Andreas Poppelier som i "Åtbördens egensinniga skugga" skapat en målning, där skuggor och ljus spelar spratt med betraktaren, och eftersom skuggornas logik raseras, träder i stället alienationen fram som ett hotande väsen.
Kanske skulle man kunna betrakta den här typen av berättande konceptkonst som ett generationsfenomen men snarare är det väl så att en stark ledning på Malmö konsthögskola lett in många av eleverna på skolan på att objektivt studera livets skiftningar utan att visualiseringen är det främsta målet.
Konst och hortologi
Caroline Mårtensssons installation Transition II visar fotografier från växthus där man drar upp de blommor som vi smyckar våra hem med: pelargoner, flitiga lisor osv. Men hon har också gjort intervjuer med de anställda och all dokumentation i form av text hänger under bilderna. Själv har hon vuxit upp i en handelsträdgård och dokumentationen finns också i bilder från trädgården i tidigare år och gamla trädgårdsattiraljer. Hennes installation hamnar mellan etnologi, konst och hortologi. Så gränsöverskridande har konsten blivit och konstnären är i dag ofta en mångsysslare.
Handgräsklippare
Michael Johansson har ett verk som heter "Manual Lawn Mover", som visar en utvikt handgräsklippare som ett svart dekorativt smide men också som en modellsats. Ännu ett gränsöverskridande, som utställningen bjuder så flitigt på.
Samtidigt ger utställningen en bra möjlighet av att ta del av vår aktuella samtidskonst.
Gunnar Lindqvist