Det har varit en ekonomisk kamp för konstnärerna att hålla verksamheten igång, men den här utställningen visar inte bara på dessa övervägande kvinnors ”ihärdighet”, utan dessutom på att de har bibehållit och utvecklat sin fina kvalitet i de grafiska uttrycken.
Här blir det svårt att välja särskilda omnämnanden, eftersom jag följt och skrivit om de flesta av dessa skickliga konstnärer genom åren
Utöver det som mest tilltalar mig här, gör jag mina nedslag främst utifrån en strävan att vissa på bredden i de grafiska uttrycken.
I ett collage av etsningar visar Ann-Lis Enlund på fågelliv där motivet ”Ryttla” är något extra med sin textur och dynamik. Grafikläraren Lars Hoffsten ger naturligtvis exempel på skickligt formade torrnålsetsningar. Bland Lena Möllers etsningar på fotopolymerplåt fastnar jag särskilt för ”Från förr i tiden”, med en triptyk av fint färgtonade minnesbilder. Åsa Kvissberg imponerar med sin textkrypterande textur i sina bilder, liksom Agneta Östlund med sin mixtur och Lena Uhlin med sin naturkomplicerade grafik.
I tiden finns Christina Ruthgers etsningar om ”uppkoppling”, den som samtidigt visar på förlusten i vår kulturhistoria. Snyggt! Caroline Färnström visar här med sina monotypier (fritt manipulerade tryckskapelser) på fantasifulla sökanden som hon också har visat i sina animerade filmer. Hasti Radpour, en av de nya unga på grafikverkstan visar på några bilder i sin träsnittsgrafik, som från sagan som beskriver Persiens kvinnor i sin kamp mot manligt förtryck. Det är en vitalisering av en klassisk hantverksteknik som är imponerande!
Bland de mest färgexpressiva grafiska trycken finns Ingemo Rylanders motiv ”Gycklare i mörkret” och Marina Holmbergs pigga bildcollage ”Elinor och fjärilen”. Randi Leirnes förmedlar med sin svartvita grafik bland annat ett moskétorn, som med sina vibrerande horisontallinjer kanske förmedlar veklagan och tröst i denna religion.
Utöver det jag har nämnt finns det massor med fria, fräcka spännande bilder från grafikverkstan, inte minst Pia Lie Göranssons ”outfit”, med skor och klänningar hängande i taket.
Av utrymmesskäl kan jag inte nämna alla, men visa ditt stöd för Krogen Amerika och gå och se utställningen!
Krogen Amerika är en kollektiv grafikverkstad för konstnärer i Linköping. Den ligger i det röda timrade 1700-talshuset nedanför Stenhusgården, ungefär mitt emot Hemslöjden, på Storgatan i Linköping.