Förra veckans språkspalt handlade om metaforer, med utgångspunkt i finansminister Magdalena Anderssons uttalande om den svenska ekonomin som en "tom lada". Det var en metafor som inte har passerat obemärkt – förra veckan KU-anmäldes hennes uttalande av Moderaterna. Det finns anledning att granska om hon bryter mot kravet på opartiskhet och saklighet i sin beskrivning av ekonomin, anser anmälarna.
Den förre finansministern, moderaten Anders Borg, hade också en viss fäbless för metaforer. "Vi står inför en riktig vargavinter som blir bister, lång och mörk." Så dramatiskt formulerade han sig 2008. Några år senare talade han om en "skuldstorm" som var på väg att dra in över Sverige, varför "skyddsvallar" måste byggas.
Vädermetaforer kan vara värda särskilt intresse. Vad säger de? Kanske att det som sker är bortom kontroll, det är något som händer oavsett vad vi gör.
Att man hamnar hos finansministrar när man söker metaforer i politiken är inte oväntat. Hela det ekonomiska språket är fullt av metaforer: vi pratar om bostadsbubblor, räntetak, tillväxt och marknad. Det finns anledning att fundera på hur det styr vårt tänkande och vår världsbild.
En metafor av verkligt central betydelse i den svenska 1900-talshistorien är "folkhemmet" – ett begrepp som intressant nog Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson försöker att dra loss från sitt ursprungliga socialdemokratiska sammanhang och göra till sitt.
Som Claes Thulin påpekar i ett mejl fick Fredrik Reinfeldts uppmaning till svenska folket att "öppna sina hjärtan" ett stort genomslag i årets valrörelse. Om metaforen fick den effekt Reinfeldt ville är en annan fråga.