I skafferiet och kylskåpet döljer sig en ordskatt med en ofta lång och intressant historia. Det tar Olle Bergman fasta på i Kulinariska ord, andra delen i en serie av tematiska ordböcker från Historiska Media. Den första handlade om ord med militär anknytning.
Författaren tillåter sig att ta ut svängarna ganska rejält - visserligen får man lära sig mycket, men ett minst lika viktigt syfte är att berätta en underhållande historia när chansen dyker upp. Att sedan kopplingen till det ursprungliga matordet blir ganska diffus ibland bekymrar inte Bergman. Han gör heller inte på något sätt anspråk på fullständighet, utan urvalet är personligt.
Uppslagsordet falukorv - för att ta ett exempel - bjuder således på historik kring 1500-talets tyska inflytande i Sverige, kopparbrytningen i Falun och Falu rödfärg.
Ett annat ord i var mans mun - prästost - förklaras med hänvisning till tiondesystemet; ost blev prästgårdarnas lagringssätt för den mjölk som betalades in i skatt.
Apropå ost berättas att den nutida typen av herrgårdsost för första gången skapades på Bjärka-Säbys gårdsmejeri söder om Linköping.
Mer östgötskt: en sorts avlångt franskbröd kallat bergis eller barkis lär förekomma framför allt i Norrköping, vid sidan av Stockholm och Göteborg. Brödet var ursprungligen ett judiskt festbröd och det var i dessa städer judar fick slå sig ner och bygga synagogor enligt det så kallade Judereglementet från 1782.
Det är med orden ungefär som med matens mer konkreta ursprung: ju bättre man känner till den, desto mer utbyte har man av sin måltid.