Blomsterspråk
Nationalmuseum, Stockholm
Pågår till 27/5
Som alltid på Nationalmuseum visas ett antal betydande konstverk vilka i sig själva motiverar ett besök. Men på denna utställning får man fördjupa sig i de örtaböcker som producerades under renässansen som en dokumentation av antalet kända växter i världen.
Eftersom det var under de stora upptäckternas tid, så påträffades ständigt nya arter som skulle avbildas vetenskapligt. Med sina många handkolorerade teckningar blev de fantastiska praktverk inom bokkonsten. Man kan säga att konst och vetenskap gick hand i hand.
Med boktryckarkonsten blev örtaböckerna allt fler och på 1500-talet utkom enbart i Tyskland över 650 botaniska bokverk. Utställningen ger ett unikt tillfälle att ta del av dessa dyrgripar, som annars är spridda i ett stort antal bibliotek och sällan visas. Till dessa hör Linnés eget exemplar av sin egna epokgörande bok "Systema naturae", första gången tryckt i Leiden 1735.
I det holländska 1600-talsmåleriet intog blomstermålningarna en viktig roll och de praktfulla målningarna av de Heem, Seghers och Bosschaert visar både på ett inträngande naturalistiskt, nästan vetenskapligt, måleri, där blommornas skönhet framhävs, och på blommornas symboliska innehåll.
Överraskande nog har modernismens pionjärer ofta och med viss iver använt sig av blommor i sitt måleri. Vi möter både Monet, van Gogh och Matisse men främst fastnar jag för några målningar av Emil Nolde med knallröda vallmoblommor, heta och vilda, som uttryck för 1900-talets oroliga tid.
Även keramik och glas med blommotiv visas på utställningen men märkligt nog inte textil och silver. 1700-talets potpurrikrukor intar en särställning genom sin dubbla funktion, dels med torkade väldoftande rosenblad i sitt inre och dels med sin rika friskt målade eller modellerade blomsterdekorer till det yttre.
En glasskål graverad efter Lisa Bauers teckningar av linnéa ger mig anledning att konstatera att världens största glasgravyr med blommor finns i Linköpings domkyrka, en Maria med en mantel med hela den svenska floran, ett verk som verkligen är värdigt Linnéjubileet.
På utställningen domineras en stor sal av en installation av hundratals flaskor med en orkidé i varje flaska. Hela blomsterfältet lyses upp underifrån och vi befinner oss mitt i en ljusfylld natur. Det är den norska konstnären Line Bergseth, som arbetar med blommor i sina installationer, som utfört detta konstverk som för in oss i nutidskonstens Land-art, där naturen själv formas till jättelika konstverk, exempelvis av amerikanen Walter de Maria. En genomarbetad katalog är en god följeslagare på utställningen.
Gunnar Lindqvist