Ny BOK
Hur började livet, på jorden, i universum? Roland Poirier Martinsson försöker att besvara den knepiga frågan. Utan att lyckas givetvis. Men de felaktiga svaren är nog så fascinerande.
Sannolikheten för universum existens, och i förlängningen liv, är så löjligt liten att den knappt finns. Alltså finns du och jag och universum, mot alla odds.
Det är imponerande hur mycket vi på 2000-talet faktiskt vet om allt från Big Bang till Big Crunch -- universums grandiosa slutpunkt om sisådär 100 000 miljarder år.
Likväl vet vi i princip ingenting om hur det hela började. Allt är spekulationer. Antingen vi talar om den första sekunden av universums existens eller hur livet började på jorden.
Sinnrika och eleganta, fantastiska och heltokiga förklaringar har aldrig saknats, vare sig under antiken eller inom den samtida vetenskapen. Om dessa berättar Roland Poirier Martinsson i "Sånt är livet", en trehundrasidig, populärvetenskaplig bok om den så kallade livsvetenskapen.
Den länge dominerande förklaringen till livets uppkomst stavades uralstring. Livet kunde uppstå, förutsatt vissa givna omständigheter, ur livlös materia, ungefär som när Gud blåste liv i Adam.
Först med Louis Pasteur gick uralstringsteorin definitivt i graven på 1800-talet. Pasteur bevisade att alla till synes lyckade uralstrings -experiment hade en mycket banal, vetenskaplig förklaring: mikroorganismer. De var så små att de inte kunde ses med blotta ögat.
Pasteur bemöttes givetvis med sarkasm: skulle Parisluften vara full av osynliga småkryp!? Minsann, envisades Pasteur och vann striden.
Sedan dess, och i synnerhet under 1900-talets andra hälft, har livsvetenskapen nått enastående kunskaps- höjder. Roland Poirier Martinsson redogör för numera klassiska, relativt begripliga upptäckter -- DNA, aminosyrornas fundamentala betydelse för allt liv -- och samtida, mindre (er)kända teorier. Om allt från livets uppkomst genom vänsterhänta (!) aminosyror från meteoriter, till i de mest extrema havsdjupen där allt liv försörjs enbart av underjordiska vulkaner, alltså helt oberoende av vår viktigaste energikälla solen.
"Sånt är livet" är en uppiggande, smått upphetsande och fascinerande läsning, särskilt som Roland Poirier Martinsson är en utmärkt populärvetenskaplig författare.
Han lyckas göra de mest komplicerade idéer begripliga, har ett personligt, ironiskt tilltal och dessutom sans och förnuft i behåll, även inför de mest spektakulära teorierna. Så är författaren doktor i filosofi.
Han driver heller ingen egen tes -- kanske Gud, kanske inte -- men återkommer till en slutsats. Trots all dagens sammanlagda kunskaper är livsvetenskapens drivande frågeställning fortfarande obesvarad: Hur uppstår liv?
Möjligen, funderar Poirier Martinsson, är vetenskapens premisser felaktiga. Kanske är det inte livets absoluta början som ger svaret på alla frågor, utan dess slutpunkt?
Om vi inte förstår mot vilket mål liv strävar kan vi aldrig förstå hur och varför det började, vare sig målet kallas entropi, Gud eller något annat.
Utan döden inget liv.