I Patrik Lundbergs debutbok "Gul utanpå" får läsarna följa författarens resa till Sydkorea och mötet med hans biologiska familj. En känslosam, humoristisk, självutlämnande och lättläst berättelse som vid en snabb anblick kan tas som en bok om adoption. Det är den, men också mycket mer än så.
– Egentligen handlar den om vuxenblivande och om det som forskarna kallar för intersektionalitet, sa Patrik Lundberg under Bokens dags traditionella, öppna författarsamtal på Stadsbiblioteket på måndagseftermiddagen.
Intersektionalitet handlar för Patrik Lundbergs del om att hans östasiatiska utseende och adoptionsbakgrund bidrar till att skapa den han är, men också en rad andra betingelser: uppväxten i ett litet samhälle, klassresan, familjesituationen. För biblioteksbesökarna berättade han om sin första och största förebild som skribent, stjärnan på skoltidningen hemma i Sölvesborg som sedan kom att bli partiledare för Sverigedemokraterna.
– Ni kanske har räknat ut att jag inte är sverigedemokrat. Men jag tror att jag har mycket mer gemensamt med Jimmie Åkesson än Fredrik Reinfeldt. De perspektiven är viktiga att tänka på. Jag vet inte vad som hade hänt om jag varit vit. Jag kanske också hade varit sverigedemokrat.
– Är den lilla killen från Sölvesborg fortfarande viktig för den du är, frågade samtalsledaren Mattias Ahlén.
– O, ja. Det är ju jag!
Lundberg berättade om sin identitetsresa
Det är många saker som gör en människa. Patrik Lundbergs berättelse om sin resa i mellanförskapet fick varma applåder när han gästade Stadsbiblioteket under Bokens dag i Linköping.
Foto: Mikael Svensson
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!