När nazisternas började bomba London i september 1940 inleddes en ny fas i andra världskriget. Kriget mot civila. Blitzens mål var inte militärt utan att skapa skräck och terror. Britterna svarade med samma mynt. Men höjde insatsen. Rejält.
I februari 1945 - när alla visste att det tyska nederlaget bara var en tidsfråga - flög 1107 brittiska och amerikanska bombplan över Dresden, en stad med huvudsakliga civila. På två dagar förvandlades Dresden till en ruin. Mer än 20 000 människor dödades. Eller mördades?
Bombningarna av Dresden är ett av de mest kända exemplen på de allierade styrkornas brott. Också krig har faktiskt lagar. Skriva och oskrivna - ofta ignorerade. Och vantolkade som när brittiska historiker idag hanterar hetpotatisen Dresden, ett av huvudnumren i Sven Lindqvists nya bok "Avsikt att förinta".
Det är en essäsamling med drag av klippbok. Tretton texter - skrivna mellan 1997 och 2007 - löst sammanfogade av en övertygelse. Den om att mänskligheten har en närmast universell vilja att förinta. De gula. De fula. De andra.
Nazisternas Förintelse utgör mest den fond mot vilken Sven Lindqvist tecknar andra exempel på förintelsetänkande. I handling. Svensk steriliseringspolitik, massmorden på Maumau i Kenya, förintelsen av Australiens urinvånare (som Lindqvist utförligt skildrade i sin förra bok Terra Nullus).
Det är en brutalt upplysande, medryckande, upprörande bok. Och trots tematiken, högst njutbar. Sven Lindqvists prosa är vattenklar. Vissa artiklar blir lite rapsodiska; dagstidningsmässiga. Men det mesta i boken borde tillhöra inte bara allmänbildningen utan skolutbildningen.
I bokens tyngsta essä återvänder han till ett av sina specialområden: bomberna. Här, britternas bombmassakrer under andra världskriget.
Möjligen lite överkurs, men det är tankeväckande att följa Sven Lindqvists polemik mot samtida brittiska historiker som, faktiskt, än idag vill försvara bomberna och det brutala övervåldet mot civila. Det akademiska lågvattenmärket lyder i korthet: det var ju tyskarna som började bomba städer! Som om det skulle försvara Dresden.
För övrigt är det inte ens sant, vilket Sven Lindqvist påpekar. Fyra månader före blitzen gav Churchill order om att bomba tyska städer. Och britterna bombade. Och bombade. Kriget ut.