Oj, vilken debatt det blev! Skolan väcker alltid känslor men då Dagens Nyheter i våras publicerade Maciejs Zarembas reportageserie togs känslosvallet till oanade höjder. Serien hyllades av många, det har talats om lärare som gråtit av lättnad över att någon äntligen beskriver en verklighet de känner igen. Andra har avfärdat Zaremba med att han sysslar med anekdotisk evidens, det vill säga generaliserar utifrån högst subjektiva upplevelser.
Nu kan de välskrivna texterna avnjutas i en liten bok. Kanske terminens första läsläxa för skolpolitiker och Skolverkets experter? För det är i första hand mot dem Zaremba riktar sin kritik. Alla skäller på Jan Björklund men glöm inte, menar Zaremba, att det var socialdemokraterna som sköt det första skottet i katedern.
1969 genomdrevs kommunaliseringen av skolorna med dåvarande skolministern Göran Persson i spetsen. Sedan dess har läraryrket förändrats, avprofessionaliserats menar många. Skolforskarna tycks ointresserade av metodutveckling, de studerar hellre utbildningssystemets förändring i Bengalen (1781-1835)! Zaremba är en mästare på att hitta bisarra exempel. Och sådana verkar det finnas gott om i skolans värld.