Med "Tre trädgårdar i Dalarna" bjuder Christina Högardh-Ihr på en stor portion kulturhistoria, skriver Inga Wallenquist.
ny bok
Christina Högardh-Ihr: Tre trädgårdar i Dalarna
Signum
Att Dalarnas kärva odlingsklimat skulle locka flera hängivna trädgårdsskapare är ganska överraskande. Inte desto mindre har några av landets mest intressanta trädgårdar anlagts där.
På Lilla Hyttnäs i Sundborn planterade Karin Larsson sina rabatter med förebild i Arts and Crafts-rörelsen och formtidningen The Studio. Vid Hildasholm i Leksand skapade Axel Munthes maka, engelskan Hilda Pennington-Mellor, en märklig trädgård i många rum inspirerad av trädgårdsgurun Gertrude Jekyll och på Sångs i Sjugare by odlade den botaniskt intresserade skalden Erik Axel Karlfeldt sina blommor i en trädgård ritad av ingen mindre än den framstående landskapsarkitekten Ester Claesson.
Samtliga är i dag uppskattade be-söksträdgårdar värda en egen resa. Om dessa anläggningar och deras skapare berättar Christina Högardt-Ihr i nyutkomna "Tre trädgårdar i Dalarna"
Karin Larsson experimenterade med för den tiden exotiska växter som hon stiftat bekantskap med under tiden i Grez i Sydfrankrike. På Carl Larssons bilder kan vi se att hon bland annat odlade nerium och agapanthus, Afrikas blå lilja och att hon gjorde originella och okonventionella blomsterarrangemang i korgar och vaser. Karin inspirerades av grannen Henrika Linderdahl på Stora Hyttnäs, även den med en intressant trädgård som bevarat sin 1800-talskaraktär in i våra dagar.
Formklippta granar paraderar vid entrén till Hildasholm. Trädgården har restaurerats under senare år och utvecklas fortfarande. Hilda Munthe fick Stengården -- som den då hette -- i morgongåva. Här lät hon skapa en engelsk trädgård efter de förutsättningar som dalanaturen och det kärva klimatet gav. I Påfågelsträdgårdens formklippta parterr har hon använt häckspirea istället för buxbom. Istället för tujor väljer hon inhemska enbuskar. Axel Munthe var drottning Viktorias livläkare och till drottningens besök 1924 hade Hilda Munthe anlagt en helt ny trädgård, Fontänträdgården. Gertrude Jekylls böcker blev inspirationskällan. Men varför finns inte en enda av dessa i svensk översättning, förresten? De är fortfarande aktuella och var på sin tid stilbildande.
Karlfeldts trädgård vid Sångs i Sjugare har en helt annan karaktär. Intressant är att se Ester Claessons ritningsförslag från 1926 med blomsterfält och murar. Sångs är en av de få trädgårdar som finns bevarade av denna, en av våra första kvinnliga landskapsarkitekter. Framstående, men tyvärr alltför okänd idag.
"Tre trädgårdar i Dalarna" är mer än bara en trädgårdsbok. Den bjuder på en stor portion kulturhistoria där författaren letat inspirationskällor till trädgårdarnas utformning såväl i samtida brev och anteckningar som i Karlfeldts diktning, Carl Larssons bilder och i historiken kring Hildasholm. Tillsammans ger det en bild av både trädgårdarna och av de människor som skapat och levt i dem.