Merethe Lindström har allt sedan debuten 1983 skapat sig ett namn inom norsk litteratur, med en rad lovordade romaner och noveller. För sin förra roman, "Dagar i tystnadens historia", erhöll hon 2012 Nordiska rådets litteraturpris.
Tystnaden som tema går igen också i "Saknade", eller "Barnejegeren" som boken hette när den kom ut i Norge redan 2005. Dess huvudperson är Ida, barnpsykolog och ensamstående mamma till Silje. I sitt yrke är hon van vid att använda språket som ett redskap för att nå fram till barn som av olika anledningar har det svårt. Samtidigt har Ida i sitt privatliv själv stora svårigheter med sitt eget liv. Silje har gett sig av hemifrån till ett liv på Oslos gator, ett liv som Ida inte ens förmår föreställa sig. För Ida blir detta till en livskris, såväl yrkesmässigt som privat. Silje har valt bort allt det som Ida ville ge henne: tryggheten, det välordnade livet. Orden. Framför allt orden. Språket som strategi för att hålla kaos på avstånd. Livet som "det obegripliga som filtreras genom ett språk. Som får mening därför att det heter något."
Silje är tyst, borta månader i sträck. Ringer någon gång, kommer hem, ger sig av. Lika oåtkomlig när hon är närvarande som när hon är borta.
Ida står hjälplös. Vad är det vårt, allt hon trodde på? Vad är hon själv värd, som inte ens kan nå fram till sitt eget barn? Hon kan bara, med en karaktäristisk korthuggen och samtidigt i hela sin slutgiltighet hjärtslitande formulering konstatera: "Det finns ingenting i det språk jag har lärt mig som kan användas."
Samtidigt berättas två andra historier. En från Siljes småbarnstid, när hon kommer bort i ett köpcentrum. Den andra i nutid; en åttaårig flicks som varit patient hos Ida försvinner under en skolutflykt på fjället. Temat är tydligt. De saknade barnen. Föräldramardrömmen.
Merethe Lindström har en särpräglad berättarröst. Lakonisk och lite stram, lågmäld. Men just genom det återhållna uttryckssättet blir dramatiken i berättelsen ännu tydligare. De torra orden bågnar av innehåll. Skickligt gestaltar Lindström den alltigenom intellektuella Idas känslor av maktlöshet och skuld. Skriket som hela tiden ligger alldeles under den behärskade ytan, vrålet av smärta.
"Saknade" är en raffinerad studie av språkets natur och vad som kan hända när detta vårt främsta redskap för kommunikation sviker oss.
När tystnaden tar vid.