På 60-talet klev Julia Child in i tv-rutan som ett unikum. Genom att introducera USA för det franska köket fick hon amerikanarna att hurra för sniglar, Boeuf Bourguignon och ostron. Hon är förmodligen urmodern för alla Tina, Leila och Nigella i dagens matlagningsprogram.
Trycker på rätt knappar
"Julie & Julia" är den sanna historien om hur den missnöjda Julie Powell tar sig an 524 recept på 365 dagar. Alla från Childs berömda bästsäljare "Mastering the art of french cooking" från 1961. För att dokumentera det hela startar hon en blogg som blir omåttligt populär. Vi får följa de båda kvinnornas liv parallellt - Julias kulinariska uppvaknande i Frankrike från 40-talet och framåt samt Julies beundransvärda bedrift från tidigt 2000-tal.
Nora Ephron har regisserat snyftiga "mysfilmer" som "Sömnlös i Seattle" och "Du har mail" och vet vilka knappar hon ska trycka på. "Julie & Julia" är lyckligtvis inte lika enerverande sentimental. Ibland blir det såklart sötsliskigt som en misslyckad chokladsås, men det är intressant att få se män som träiga och tröstande individer i stället för tvärtom.
Karaktärskameleont
Meryl Streep och Amy Adams tampades för inte så länge sedan som två nunnor i starka dramat "Tvivel". I "Julia & Julie" märks det tydligare vilken skådespelerska som har bredden och pondusen. Streep är en sällsynt karaktärskameleont som, när hon håller sig borta från överspelet, är i en klass för sig.
Betyget må vara aningen i överkant men ofta är det svårt att inte smittas av Childs sprudlande energi och glädje.