Romaner som utspelar sig i storköksmiljö - är det kanske den logiska fortsättningen på vårt till synes omättliga begär efter ständigt flera matlagningsprogram på tv? Monica Alis nya, " I köket", är lyckligtvis betydligt mera än bara matporr, tjusiga uppläggningar och köksfranska.
Monica Ali, född 1967 i Bangladesh med engelsk mor och bangladeshisk far, kom till England 1970. Hon har bl a studerat filosofi och politik i Oxford.
I centrum för vårens roman står Gabriel Ligthfoot, köksmästare på Imperial Hotel i London.
En brokig skaraHan är framgångsrik och ambitiös, tillsammans med de inflytelserika kompanjonerna Rowlins och Fairweather planerar han att snart öppna egen restaurang.
Han har en vacker flickvän, kontroll över sitt liv, sitt kök och sin personal, som är en brokig skara människor av en mängd olika nationaliteter.
Men en dag hittas nattstädaren Yuri från Ukraina död i källaren, där han uppenbarligen bott. I samma veva träffar Gabriel den vitryska diskaren Lena. Hon flyttar in hos honom, han "tar hand" om henne, men utnyttjar henne också, alltmedan han planerar giftemål med sin flickvän.
Lena är undflyende, utstuderad, skadad. Hon har en hemlighet, hon är en gåta som han vill lösa. Och strax öppnar sig en annan värld för Gabriel.
KlarsynMed den märkliga relationen mellan Gabriel och Lena som bas och motor växer den här romanen till en mäktig väv om västvärlden i vår tid.
Med psykologisk och politisk klarsyn skildrar Ali maktstrukturer, personliga och politiska, mellan man och kvinna, mellan infödd och invandrad, mellan rik och fattig. Om moral, girighet, smygrasism, trafficking och gästarbetarnas dunkla subvärld berättar hon med ett omsorgsfullt, ibland nästan poetiskt språk.
Alla delar av romanen engagerar inte lika mycket. Men den kan öppna ögon. Mot slutet accelererar den till att bli en tät och stark skildring av en människa på väg mot sammanbrott.
Ali väcker frågor att fundera på. Till exempel: vilket samhälle får vi när marknadskrafterna tillåts råda helt fritt, när facket blir allt tystare, och när arbetsgivare vill köpa arbetskraft precis som man köper andra varor, till lägsta möjliga pris?
ANNA RUDBERG-W