Nya perspektiv från Irak

Kultur och Nöje2005-08-31 00:00

‚Ny bok

Tariq Ali: Bush i Babylon

Översättning: Gunnar Sandin

Ordfront

Tariq Ali fördjupar perspektivet på Irak. Han börjar med mongolledaren Hulegu Khans härjningar på 1200-talet. Sedan dess har landet varit en koloni eller behärskat av främmande trupper tills det efter andra världskriget blev en självständig stat efter att ha varit ett brittiskt mandat under NF mellan första och andra världskriget. Landets gränser är en politisk ritbordskonstruktion.

Polemisk hetta

Tariq Ali skriver med en blandning av stora kunskaper och polemisk hetta. Han spyr galla över alla som följer med USA och George W Bush i spåren. Frankrike och Tyskland skonas inte, trots att de var emot kriget. Nu har de svängt och vill vara med och dela på den irakiska oljan.

Även om Irak varit ett rov för europeiska och amerikanska imperialister, kan inte allt elände skyllas på dem, skriver han. Egna politiska misstag, maktstrider och stamtänkande har stor del i det elände som råder. Splittringen mellan de syriska och irakiska baathpartierna är ett sådant faktum. Det irakiska kommunistpartiets fenomenala förmåga att alltid hamna på fel sida -- som nu senast när man stödde USA:s invasion -- ett annat. Här gör Ali det lätt för sig när han i efterhand pekar ut vad som borde ha gjorts annorlunda.

Tariq Ali citerar många arabiska poeter och skönlitterära författare som har mycket att säga om förtryck och motstånd och hat av förtryckarna. Här formuleras ett annat perspektiv på konflikten än det vi i väst ständigt matas med.

Enorm vrede

Det som gör Alis bok allra mest läsvärd är hans slutkapitel om det irakiska motståndets betydelse. I stort sett ensam hindrar det i dag USA att gå vidare in i Iran och Syrien. Folkets vrede mot ockupationen är enorm. Talet om att ockupanterna skulle tas emot som befriare med blommor var drömmar eller ännu en lögn.

USA:s uppträdande som med tortyr och terror mot civilbefolkningen får hatet att växa medan återuppbyggnaden av det relativa välfärdssamhälle som Irak ändå var under Saddams diktatur dröjer. "Vi vill ha elektricitet i våra bostäder, inte upp i röven", som en före detta fånge i det beryktade Abu Ghraib-fängelset sa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!