Ola Wong, svensk journalist med kinesiska rötter bosatt i Shanghai, bjuder i deckardebuten "Blodröda kräftor" på ett äventyr i rasande tempo.
Miljömässigt är "Blodröda kräftor" en extremt modern thriller; stilmässigt påminner den snarare om gamla tiders kioskdeckare.
Huvudpersonen Eliza Su är en 31 år gammal, mycket vacker och rejält överpresterande svenskkinesiska som är handlöst förälskad i sin gifte chef. Handlingen rivstartar med att Eliza gör en bakgrundskontroll av ett kinesiskt företag och avslöjar en härva av allt från hårresande falsk marknadsföring av kräftor till barnslaveri. Efter avslutat uppdrag reser Eliza hem till Sverige och Malmö med en rejäl summa yuan på fickan och ett löfte om att chefen ska lämna sin fru.
Tempot i boken är snudd på vansinnigt högt, och vid ett tillfälle går det så fort att huvudpersonen rent av får fel namn. Den moderna kinesiska ekonomins baksida, de tvära internationella kasten, blinkningarna till chick-litgenren med ständiga uppräkningar av exklusiva kläd- och hudvårdsmärken andas 2010, medan den nästan överdrivet rappa dialogen, de plötsliga sexscenerna och ibland komiskt dramatiska bildspråket snarare drar åt svunna tiders kioskdeckarstil.
I mötet mellan gammalt och nytt, både i Kina och i berättarstilen, har Wong en unik röst. Boken är tänkt att vara den första i en serie, och kan författaren bli något mer stringent i framtiden kan serien om Eliza Su säkert bjuda på högoktanig underhållning framöver.
MARIA NEIJ