Olika bud om ordet glahytta

Kultur och Nöje2014-02-24 06:29

Förra veckan frågade jag om ordet glahytta. En läsare hade hört av sig och berättat att han mindes det från 40- och 50-talen och att det användes med betydelsen "glad och utåtriktad kvinna". Solweig Löwemo berättar att det var vanligt i trakterna av Vimmerby, där hennes mormor använde glahytta/glahytt. Det syftade då på en glad flicka respektive pojke. Glahytta hade nog även bibetydelsen "lättfotad", skriver hon. Jan Oom berättar att hans morfar, född i Småland på 1880-talet använde glahytt, och då med betydelsen glädjeflicka.

Sökning på nätet och i vanliga ordböcker ger klent resultat för glahytta. Men faktiskt så finns ordet i Bengt G Dagrins Stora fula ordboken från förra året. (En underhållande och mycket innehållsrik bok för övrigt.)

Författaren redogör där för ett vittnesmål som beskriver användningen av ordet på ett sjukhus i Norrköping 1964. Det skulle då syfta på kvinnans könsorgan. Ordboksförfattare Dagrin tänker sig att det kan finnas en koppling till hutta, som i sin tur är en eufemism för kutta, alltså kvinnans könsorgan. Förledet gla- kan i så fall vara ett slags förmildrande tillägg, resonerar Dagrin.

Uppgifterna spretar som synes en del. Jag tar tacksamt emot ytterligare information om ordet glahytta!

Solweig Löwemo passar på att nämna ett annat äldre ord, inte helt välkänt i dag: tennick. Vilket vad jag kan förstå betyder häftstift. Det vore intressant att få veta om språkspaltens läsare känner igen det. De ordböcker jag konsulterar saknar ordet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!