Ny bok
Philip Roth: Konspirationen mot Amerika
Översättning: Hans-Jacob Nilsson
Albert Bonniers förlag
I det amerikanska presidentvalet 1940 segrade inte Franklin DRoosevelt och det demokratiska partiet. I stället gick segern tillrepublikanerna och det var deras presidentkandidat, atlantflygarenCharles Lindbergh, som installerades i januari 1941 som president.
Detta är upptakten till den kontrafaktiska roman av Philip Roth somi morgon kommer ut på svenska (kontrafaktisk: "om inte om hade varit").
Romanhandlingen omspänner ungefär två år, och skildrar hur USA underden nyvalde presidenten dels hålls utanför det världskrig som brutit uti september 1939, dels upprättar vänskapliga relationer medHitler-Tyskland och i rask takt blir alltmer antisemitiskt.
Personerna i centrum är familjen Roth och berättare, många årsenare, är yngste sonen Philip. De till en början inte särskilt oroandetecknen på politiska vindkantring möter personerna på skilda sätt.
Fadern framstår som en demokratins idealmedborgare: han opponerarmot förändringarna eftersom han anser dem bryta mot författningen, ochhan får betala för sin principfasthet.
Den äldre brodern faller -- för en tid -- för regimens locktoner.Sönernas kusin Alvin tar sig till Kanada, söker som frivillig tillarmén och kommer inom kort hem från kriget, berövad sitt ena ben. Andrapersoner får representera medlöperi och anpasslighet, eller tystvanmakt och flykt.
Som studie i undanflykternas maskineri är romanen obehagligtövertygande. Och samtidigt tecknas miljön, Newark, med imponerandekunskap och mycken kärlek.
Romanens syfte är i främsta rummet att få oss att inse hur bräckligdemokratin är eller kan vara -- om vi inte är beredda att kämpa förden. Och den uppgift Roth förelagt sig genomför han meduppslagsrikedom, berättarteknisk vitalitet och säkerhet och enstimulerande språklig rikedom. Resultatet är en fängslande ochskrämmande roman, på en gång fascinerande och oroande.
Gång på gång under läsningen har jag sagt mig att romanen faktisktkan läsas som ett svar på de frågor som så ofta ställs om Tysklands30-tal: hur kunde Hitler gripa makten och på kort tid förvandla ettkulturland till en antisemitisk diktatur?
Men en sådan läsning får inte skymma romanens aktualitet: det ärinte svårt att i samtiden finna exempel på makthavare som förefallerberedda att offra principerna och glömma idealen.